Kadaise žuvis buvo laikoma vargšų maistu. Taip manė senovės elitas maždaug XI-XVIII a. pr. m. e. Tais laikais žuvis buvo žmonių, gyvenusių prie Viduržemio jūros, maistas. Tikriausiai taip nutiko dėl to, kad anksčiau žmonės tiesiog nemokėjo gaminti žuvies patiekalų
. Tačiau susikūrus Senovės Graikijos imperijai, žmonės persvarstė savo požiūrį į žuvies patiekalus. Elitas į savo racioną ėmė įtraukti žuvį. Virtuvės šefai išmoko rafinuotai ruošti žuvies patiekalus
. Dabar žuvis yra visiems gyvenimo sluoksniams prieinama mėsa. Nebūtina pirkti lašišos, galite pasigaminti sotų patiekalą iš jūros lydekos ir šlakio.
Troškintos jūros lydekos ingredientai:
- Ingredientai: jūros lydekos – 800 g;
- vandens – 1 litras;
- druskos – 1 valgomasis šaukštas;
- prieskoniai – 5 vnt;
- juodųjų pipirų – 5 vnt;
- lauro lapas;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- sviesto – 20 g;
- svogūnas – vnt;
- morkos – vnt;
- miltai – 1 valgomasis šaukštas;
- žuvies sultinys – 500 ml;
- grietinė – 200 ml.
Troškintos jūros lydekos gaminimas:
Į puodą užvirinkite vandenį, įberkite druskos, raudonėlio, juodųjų pipirų, lauro lapą, pavirkite 2 min. Išvalytą žuvį supjaustykite dideliais gabalais ir sudėkite į puodą, virkite 5 min. uždengę dangčiu.

Keptuvėje įkaitinkite augalinį ir sviesto aliejų. Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais, morkas sutarkuokite stambia tarka
. Keptuvėje apkepkite svogūnus ir morkas.

Žuvį sudėkite į atskirą indą, palikite atvėsti
. Į svogūnus ir morkas supilkite miltus, išmaišykite. Įpilkite grietinės ir žuvies sultinio, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų
. Palikite padažą užvirti ir tuo metu išimkite iš žuvies kaulus.
Sudėkite žuvį į verdantį padažą, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies 10-15 min.

Žuvį rekomenduojama patiekti su bulvių koše. Tai puikūs sotūs biudžetinės žuvies pietūs.

Beje, vietoj jūros lydekos galite naudoti polocką.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

