Gedlibje – tai gardus ir sotus patiekalas, t. y. grietinės padaže troškinta vištiena. Šis kulinarinis kūrinys pasižymi skonių ir aromatų įvairove, todėl yra mėgstamas daugelyje Rytų Europos ir Kaukazo virtuvių. Pagrindiniai gedlibje ingredientai yra vištiena, grietinė, prieskoniai ir daržovės
. Troškinant grietinėje vištiena tampa neįtikėtinai minkšta ir sultinga, o papildomi prieskoniai praturtina skonį ir suteikia šilto bei malonaus aromato.
Gedlibje istorija yra glaudžiai susijusi su naminio maisto gaminimo tradicijomis, kai paprastumas, ingredientų prieinamumas ir meilė skaniam maistui sudaro darnią vienovę
.
Kai kuriose gedlibje versijose gali būti naudojami kiti ingredientai, pavyzdžiui, grybai, paprikos ar įvairūs prieskoniai, kurie suteikia įdomių skonio ir pateikimo niuansų.
Papasakosime, kaip paruošti gedlibje namuose.
Ingredientai: 1:
- Vištiena – 1,4 kg;
- svogūnas – 250 g;
- česnakas – 4 skiltelės;
- šviežios prieskoninės žolelės – 40 g;
- 25-40 % riebumo grietinė – 250 g;
- karšto vandens – 250 ml;
- ištirpintas sviestas – 50 g;
- miltai – 80 g;
- druskos – ½ šaukštelio;
- džiovintų bazilikų;
- paprikos;
- vištienos prieskoniai.
Gedlibge paruošimas:
Keptuvėje ištirpinkite ištirpintą sviestą. Miltus pabarstykite druska, džiovintu baziliku, paprika ir vištienos prieskoniais
. Vištienos gabalėlius pamirkykite miltuose, tada dėkite į keptuvę ir kepkite, kol paruduos. Iškeptą vištieną sudėkite į keptuvę
. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį tame pačiame aliejuje kaip ir vištieną. Smulkiai supjaustykite žoleles ir česnaką, pakepinkite svogūną, kol taps auksinės spalvos.
Į svogūną supilkite grietinę ir karštą vandenį, išmaišykite, pasūdykite ir užvirinkite
.
Grietinės padažą supilkite į keptuvėje esančią vištieną ir 40 minučių troškinkite uždengę dangčiu
. Tada į vištieną supilkite česnaką ir žoleles, išmaišykite.
Gaunasi gana skanus ir sotus patiekalas. Vištieną grietinės padaže galima patiekti su įvairiais garnyrais: nuo bulvių iki ryžių.