Įvairiuose filmuose ir animaciniuose filmukuose visada matomos vištų kojos. Tiesa ta, kad vištienos kojas ir šlaunis nupiešti gana lengva.
Be to
, ši vištienos dalis laikoma skaniausia.
Vištienos šlaunelės be skonio taip pat turi daug naudingų organizmui savybių. Pavyzdžiui, vištienos šlaunelėse yra daug vitaminų – nuo A ir B iki E ir PP. Šlaunelės turi kalio, magnio, cinko ir geležies
. Vištienos šlauneles rekomenduojama vartoti vakarienei ir pietums. Paruoškime kartu aromatingas ir sultingas vištienos šlauneles.
Keptų vištienos šlaunelių ingredientai:
- Vištienos šlaunelės – 8 vnt;
- druskos – šaukštelis;
- juodųjų pipirų – ½ šaukštelio;
- baziliko – ½ šaukštelio;
- alyvuogių aliejaus;
- sviestas – 50 g;
- svogūnas – 1 vnt;
- morkos – 4 vnt;
- bulvės – 8 vnt;
- česnakas – 4 skiltelės;
- špinatai;
- medus – 100 g;
- saldus aitriųjų paprikų padažas – 100 g;
- sojų padažas – 60 ml;
- citrinos sultys – 40 ml;
- garstyčios – 1 valgomasis šaukštas;
- grietinės – 2 valgomieji šaukštai;
- majonezo – 2 valgomieji šaukštai;
- marinuotų agurkų – vnt.
Keptų vištienos šlaunelių paruošimas:
Vištienos šlauneles nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Abi šlaunelių puses pabarstykite po ½ šaukšto druskos, juodųjų pipirų ir bazilikų ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Nepamirškite prieš apibarstydami antrąją pusę gerai įtrinti druską ir prieskonius į ląstelieną.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kepkite šlauneles iš visų pusių 4-6 minutes ant vidutinės ugnies. Vištienos šlauneles sudėkite į atskirą dubenį.
Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais. Keptuvėje tame pačiame svieste svogūnus kepkite 2-3 min.
Nuluptas morkas supjaustykite dideliais apskritimais, sudėkite į keptuvę su svogūnais ir kepkite 5 min. Nulupkite bulves, supjaustykite jas stambiais kubeliais ir sudėkite prie svogūnų bei morkų
. Daržoves maišydami kepkite dar 3-5 min. Smulkiai supjaustykite 3 česnako skilteles, susmulkinkite špinatus ir sudėkite į keptuvėje esančias daržoves
. Būtinai pasūdykite ir papipirinkite daržoves, sumaišykite visus komponentus. Išdėliokite daržoves kepimo formoje, išlyginkite ją. Ant bulvių pagalvės dedame vištienos šlauneles.
Padažui atskirame dubenyje sumaišome medų su saldžiųjų aitriųjų paprikų padažu, sojų padažu, citrinos sultimis, garstyčiomis. Kiekvieną šlaunelę aptepame šiuo padažu, kepame 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 25 minutes.
Dubenėlyje sumaišykite grietinę ir majonezą, per spaudiklį perbraukite česnako skiltelę. Marinuotą agurką sutarkuokite smulkia tarka, sudėkite į grietinę ir majonezą, išmaišykite.
Taip gausite ne tik sultingą vištieną po skaniu padažu, bet ir bulvių garnyrą prie jos.
Užbaigia gardžią vakarienę grietinės ir majonezo padažas, kuris puikiai dera su šlaunelėmis ir bulvėmis.