Pirmą kartą visas pasaulis apie salotas sužinojo iš Italijos. Ši šalis yra Senovės Romos virtuvės įpėdinė. Patiekalą iš pradžių išrado romėnai. Tik iki mūsų eros niekas nesusimąstė, kad salotos – tai daugybė skirtingų patiekalų. Tuo metu po salotomis buvo suprantamas vienas patiekalas
. Tai buvo lengvas įvairių žalumynų mišinys. Galima spėti, kad salotos buvo vartojamos kaip užkandis arba aperityvas prie pagrindinio patiekalo
. Naujaisiais laikais salotos labai pasikeitė, į jų sudėtį buvo įtraukta daugiau daržovių ir vaisių, mėsos. Pakalbėkime apie vienas iš aktualių šventiniam stalui skirtų salotų.
Populiariųjų salotų ingredientai:
- Vištienos filė – 300 g;
- druskos – žiupsnelis;
- bulvės – 300 g;
- žaliasis svogūnas – ryšulėlis;
- pomidoras – 2 vnt;
- majonezas – 100 g;
- vištienos kiaušiniai – 2 vnt;
- sūris – 100 g.
Pėsčiųjų salotų paruošimas:
Nepamirškite produktų atvėsinti, kad būtų lengviau su jais dirbti.
Sūrį susmulkinkite smulkiais tarkavimo dantukais. Gilią salotinę išklokite maistine plėvele, išdėliokite pirmąjį sluoksnį – sūrio sluoksnį (50 g). Kiekvieną paskesnį sluoksnį ištepkite šaukštu majonezo ir gerai sutempkite
. Pomidorą, bulvę ir filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Išdėliokite antrąjį sluoksnį su puse viso pomidorų kiekio. Smulkiai susmulkiname žalius svogūnus, ½ masės užpilame ant pomidorų sluoksnio
. Kiaušinius nulupame nuo lukšto, susmulkiname ant vidutinio dydžio tarkavimo dantų. Pusę kiaušinių masės sudėkite ant svogūnų sluoksnio. Tada išdėliokite ½ vištienos filė, panašiai užpilkite bulvėmis.
Taip pat išdėliokite antrąją ingredientų dalį, tik kitais sluoksniais. Dėkite salotas porai valandų į šaldytuvą, apverskite aukštyn kojomis ir nuimkite plėvelę.
Rezultatas – neįprastos sluoksniuotos salotos. Jos gali būti gera konkurencija tradiciniams patiekalams.