Vinaigretė yra klasikinis rusiškas patiekalas, tapęs neatsiejama nacionalinės virtuvės dalimi. Tai salotos, kurias sudaro virtos daržovės, prieskoninės žolelės ir padažas, kurio pagrindą dažniausiai sudaro augalinis aliejus ir actas.
Šis patiekalas pasižymi ryškiu, sodriu skoniu ir tekstūros įvairove, todėl yra populiarus tiek ant šventinių stalų, tiek kasdieniame valgiaraštyje.
Vinaigrette kilmė siejama su prancūzų virtuve, iš kurios ir kilo pavadinimas. Žodis „vinaigrette” kilęs iš prancūzų kalbos žodžio „vinaigre” – actas.
Laikui bėgant šis patiekalas prisitaikė prie rusiškų tradicijų ir vietinių produktų ir tapo mėgstamas rusų. Vinaigretė į kulinariją pateko kaip sočios ir sveikos salotos.
Sudedamosios dalys:
- Sudėtis: bulvės – 4 vnt;
- morkos – 2 vnt;
- Burokėliai – 2 vnt;
- Sūdyti agurkai – 5 vnt;
- Rauginti kopūstai – 150 g;
- Konservuoti avinžirniai – 425 ml;
- Žaliasis svogūnas – 15 g;
- Druska – žiupsnelis.
Užpilo paruošimas:
Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, pasūdykite, papipirinkite, patepkite augaliniu aliejumi ir sudėkite į kepimo maišelį. Morkas ir nuluptus burokėlius stambiai supjaustykite, pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite aliejumi ir sudėkite į atskirą kepimo maišelį
. 180 laipsnių temperatūroje bulves kepkite pusvalandį, o burokėlius ir morkas – 1 valandą. Supjaustykite daržoves mažais kubeliais, perkelkite jas į bendrą salotinę
. Supjaustykite marinuotus agurkus mažais kubeliais, sudėkite juos prie bulvių, burokėlių ir morkų. Supjaustykite raugintus kopūstus, sudėkite juos į salotas kartu su konservuotais avinžirniais
. Supjaustykite žaliuosius svogūnus, sudėkite juos į salotas. Pasūdykite užpilą ir gerai išmaišykite.
Gaunasi puikios salotos be pupelių ir žirnelių. Jos patiks žmonėms, kurie ne itin mėgsta ankštines daržoves užpiluose.