Plokščia duona – tai pirmoji duona, kuri tapo prieinama žmonėms. Iš tikrųjų duonos kepalas atsirado daug vėliau nei plokštainis, nes jį buvo sunku iškepti. Plokštainiai buvo paprastesni, jiems kepti buvo galima rasti tinkamų indų. Iki šių
dienų įvairiose pasaulio šalyse vis dar kepami plokštainiai. Klaidinga manyti, kad plokštainiai išliko tik Rytų šalyse, Gruzijoje ir Armėnijoje. Šios šalys yra lavašo ir chačapuri kepimo rekordininkės.
Tačiau be šių gerai pažįstamų plokštainių yra ir daugybė kitų. Pavyzdžiui, blynai taip pat yra plokštainiai.
Paruoškime paprastus plokštainius kartu.
Plokštainiams skirti ingredientai:
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 2 šaukšteliai;
- Majonezas – 2 šaukštai;
- Kefyras – 300 ml;
- Miltai – 450 g;
- raugas – 1 valgomasis šaukštas;
- Augalinis aliejus – 150 ml.
Pyragų paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite druską, supilkite cukrų ir išmaišykite. Į mišinį supilti kefyrą, sudėti majonezą ir toliau maišyti
. Į mišinį persijoti miltus ir kepimo miltelius, išminkyti tirštą tešlą
.
Tešlą išminkykite rankomis ir suformuokite minkštus ir elastingus rutuliukus. Padalykite tešlą į 6 lygias dalis, suformuokite kukulius.

Kočiotuvu iškočiokite gumulėlius į plokščius pyragėlius.

Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir ant vidutinės ugnies kepkite plokštainukus, kol iš abiejų pusių taps auksiniai.

Tai geras parduotuvėje pirktos duonos pakaitalas.

Šias plokštainio duoneles galima naudoti prie mėsos ir daržovių, naudoti su sriubomis.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

