Chačapuri yra tradicinis gruzinų patiekalas – plokščia duona su sūriu. Skirtinguose Gruzijos regionuose jis yra įvairių rūšių ir ruošiamas skirtingais būdais
. Chačapuri gali būti ir kasdienis patiekalas, ir šventinis skanėstas. Jis patiekiamas pusryčiams, pietums arba vakarienei. Kai kuriuose regionuose chačapuri ruošiamas ypatingomis progomis, pavyzdžiui, per vestuves ar religines šventes
. Chačapuri galima pasigaminti namuose. Žinoma, plokštainis nebus toks pat, kaip ruošiamas gruzinų šeimose. Tiesa ta, kad kiekviena šeima turi savo ypatingą chačapuri receptą.
Tačiau vis tiek verta pabandyti išsikepti chačapuri patiems.
Tešlos ingredientai:
- Kefyras – 300 ml;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Augalinis aliejus – 3 valg;
- Miltai – 450 g;
- kepimo milteliai – 10 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Mozzarella sūris arba suluguni – 300 g;
- Kiaušinis – 1 vnt.
Chačapuri paruošimas:
Į kefyrą suberkite druską ir cukrų, įmuškite kiaušinį, supilkite augalinį aliejų. Į mišinį supilkite raugą ir viską gerai išmaišykite.
Į kefyrą supilkite miltus, užminkykite minkštą ir elastingą tešlą. Palikite tešlą po celofanu 10 minučių. Tuo metu stambia tarka sutarkuokite mocarelos arba suluguni sūrį
, sūrį sumaišykite su kiaušiniu, druska ir išmaišykite. Įdarą padalykite į 4 lygias dalis
. Tešlą padalykite taip pat, kaip ir įdarą, ir suformuokite ritinėlius. Suktinukus iškočiojame į nedidelius 13-15 cm skersmens plokštainiukus, į kuriuos dedame sūrį.
Sūrį uždarome plokštainiuose kaip maišeliuose, susukame į plonesnius plokštainius su įdaru. Apkepkite chačapuri ant sausos keptuvės iš abiejų pusių, kol paruduos.
Iškepus kiekvieną plokštainį reikia patepti sviestu. Gausite aromatingus naminius chačapuri.