Bulvių pyragų istorija siekia kelis šimtmečius. Manoma, kad pyragai su įvairiais įdarais pradėti kepti dar pagonybės laikais. Pyragai su bulvėmis atsirado vėliau, kai ši šakniavaisinė daržovė tapo populiariu ir įperkamu produktu.
Iš pradžių pyragai su bulvėmis buvo paprastas ir sotus patiekalas, ruošiamas valstiečių šeimose. Ilgainiui kepiniai tapo įvairesni ir sudėtingiau paruošiami
. Rusų virtuvėje pyragai su bulvėmis užima ypatingą vietą. Jie gaminami iš įvairių rūšių tešlos (mielinės, sluoksniuotos, smėlinės) ir su įvairiais priedais (grybais, mėsa, žolelėmis).
Paruoškime savo rankomis paprastus pyragus su bulvėmis
.
Tešlos ingredientai:
- Kefyras – 350 ml;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Augalinis aliejus – 20 ml;
- Miltai – 550 g;
- kepimo milteliai – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- Bulvės – 500 g;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Cukrus – ½ šaukštelio;
- kepintas svogūnas – 1 vnt;
- krapai – saujelė;
- petražolių – saujelė.
Bulvių pyragėlių paruošimas:
Išvirkite iki virimo nuluptas bulves. Į dubenį su kefyru suberkite druską ir cukrų, įmuškite kiaušinį, supilkite augalinį aliejų ir gerai išmaišykite.
Į kefyrą suberkite miltus ir kepimo miltelius, išminkykite nelipnią ir elastingą tešlą
.
Palikite tešlą po maistine plėvele 15 minučių. Išminkykite
bulves iki košės, druskos ir cukraus. Į bulvių košę sudėkite pakepintus svogūnus, susmulkintus krapus ir petražoles ir išmaišykite.
Padalykite tešlą į dvi lygias dalis, kiekvieną dalį iškočiokite į vienodus stačiakampius didelius lakštus. Vieną lakštą vizualiai padalykite į 8×8 cm dydžio kvadratėlius
. Į kiekvieną vizualų kvadratėlį įdėkite po šaukštą bulvių košės.
Sluoksnį su įdaru uždenkite antruoju sluoksniu, užspausdami tešlą tarp gumuliukų.
Naudodami formą padalykite sluoksnį į mažus paplotėlius
.
Keptuvėje dideliame kiekyje aliejaus apkepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.
Rezultatas – skanūs bulvių paplotėliai. Jie greitai iškepa ir būna tokie pat skanūs kaip ir klasikiniai.