Vatrushki yra tradicinis pyragas, turintis seną istoriją ir kilęs iš rusų virtuvės. Manoma, kad vatrushki atsirado senovės Rusijoje ir buvo populiarūs tarp valstiečių.
Pirmieji vatrushki paminėjimai randami senovės rankraščiuose ir metraščiuose
.
Tais laikais jie buvo gaminami iš paprastos tešlos su varškės arba bulvių košės įdaru. Vatrushki buvo kepami orkaitėje ir patiekiami karšti. Juos mėgo ir vaikai, ir suaugusieji
. Laikui bėgant vatruški tapo įvairesni. Atsirado naujų receptų su skirtingais įdarais, pavyzdžiui, uogiene, džemu, aguonomis, sultenėmis ir kt. Pasigaminkime ne bulvių, o varškės vatrushki.
Ingredientai: 1:
- Varškė – 220 g;
- kiaušinis – 1 vnt;
- baltymai – vnt;
- miltai – 130 g;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
- rauginimo medžiagos – 1 šaukštelis;
- druskos – žiupsnelis;
- vanilino – žiupsnelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- Varškė – 140 g;
- kiaušinio trynys – 1 vnt;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- uogos.
Vatruchka paruošimas:
Į dubenį su varške įmuškite kiaušinį, sudėkite baltymą, cukrų, druską ir vaniliną, išmaišykite. Į mišinį supilkite ½ miltų, išminkykite tešlą
. Į mišinį supilkite likusius miltus, išminkykite minkštą ir nelipnią tešlą. Palikite tešlą po rankšluosčiu, kol įdarui sumaišysite varškę su kiaušinio tryniu ir cukrumi
. Padalykite tešlą į 6 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus. Dėkite rutuliukus ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir prispauskite stikline.
Į duobutes sudėkite įdarą ir papuoškite patalus uogomis
.

Pyragėlius kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes.

Iškepusius vatruškius galima apibarstyti cukraus pudra. Gausite saldžius, minkštus vatrushki su uogomis.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

