Pūsti kopūstų pyragai – tai ne tik kepiniai, bet ir tikras vaikystės skonis, kurį daugelis žmonių pamiršta, bet kuris visada aktualus. Laikas bėga, bet senieji namų kepinių receptai išlieka populiarūs. Šie stalo pyragai, kurių tešla neįtikėtinai minkšta ir orinė, neišdžiūsta ir neplyšta, o kopūstų įdaras su kiaušiniais padaro juos sunkius ir švelnius.
Šis receptas yra patikrintas laiko, ir jei nuspręsite jį pagaminti, suprasite, kodėl mūsų močiutės ir prosenelės kepdavo tokius pyragus. Šie pyragai puikiai tinka visai šeimai, nes juos mėgsta ir suaugusieji, ir vaikai. Be to, jie puikiai užšaldomi ir jais galite mėgautis bet kada, jei tik iš anksto pagaminsite daug pyragų.
Tešlos ingredientai:
- Sudedamosios dalys: 5 g sausų mielių;
- 40 ml šilto vandens;
- 260 ml šilto pieno;
- 30 g sviesto;
- 30 g cukraus;
- 9 g druskos;
- 430 g miltų;
- 15 ml augalinio aliejaus.
Įdarui:
- Įdarui: 500 g kopūstų;
- 10 ml augalinio aliejaus;
- 30 g krapų;
- 3 virti kiaušiniai;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Pasirinktinai:
- 1 kiaušinio trynys;
- 10 ml pieno;
- kmynų ir sezamo sėklų pabarstyti.
Kaip paruošti:
Tešla. Iš pradžių mieles atskieskite šiltame vandenyje su šaukšteliu miltų ir žiupsneliu cukraus. Mišinį palikite 10 minučių pastovėti. Tada kitame dubenyje sumaišykite šiltą pieną, sviestą, cukrų ir druską, išmaišykite. Supilkite pusę miltų, išmaišykite, tada sudėkite mielių mišinį. Persijokite likusius miltus ir užminkykite tešlą, kuri turi būti minkšta ir elastinga. Įmaišykite augalinį aliejų ir palikite tešlą pakilti 1 valandą.


Įdaras. Susmulkinkite kopūstus, šiek tiek sutrinkite rankomis ir pasūdykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, kepkite kopūstus, kol suminkštės, maždaug 5-7 minutes, tada nukelkite nuo ugnies. Į paruoštus kopūstus sudėkite smulkiai supjaustytus virtus kiaušinius, krapus, druską ir pipirus, gerai išmaišykite.

Formuokite paplotėlius. Padalykite tešlą į 12 dalių po 60 g, iškočiokite į rutuliukus ir palikite po plėvele 15 minučių. Tada kiekvieną dalį iškočiokite į apskritimą ir sudėkite įdarą. Suvyniokite į ritinėlį, tvirtai užspausdami kraštus.

Kepkite. Dėkite paplotėlius ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir 15 minučių uždengę rankšluosčiu palaikykite. Aptepkite paplotėlius kiaušinio trynio ir pieno mišiniu, pradurkite dantų krapštuku ir pabarstykite kmynais bei sezamo sėklomis. Kepkite 170-200 laipsnių temperatūroje 17-25 minutes, kol taps auksinės spalvos.

Patiekite pyragėlius karštus su pienu, arbata arba grietine, kad skonis būtų dar sodresnis. Pūsti, kvapnūs ir sotūs kopūstų pyragai taps tikrais jūsų stalo favoritais.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

