Viena populiariausių kepinių rūšių laikytini keksiukai. Tai tiesiogine prasme šiuolaikinės kultūros dalis, nes šis gaminys mirga tiesiog visur. Iš paprasto saldaus europietiško keksiuko, tiesą sakant, liko tik pavadinimas.
Pavyzdžiui, Bahamų salose įprasta vaisius ir riešutus mirkyti rome, kad būtų galima pagaminti keksiukų įdarą.
Portugalijoje yra alaus keksiukas, kurio pagrindinis ingredientas yra alus.
Papasakosime, kaip pasigaminti klasikinius arbatos vakarėlio keksiukus
.
Keksiukų ingredientai:
- Sviestas – 170 g;
- Cukraus – 170 g;
- druskos – žiupsnelis;
- Vanilinio cukraus – 1 šaukštelis;
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- Miltai – 240 g;
- Kepimo milteliai – ½ šaukštelio;
- sultenių – 150 g.
Keksiukų paruošimas:
Sultanus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 minučių. Keksiukų formeles ištepkite lydytu sviestu, pabarstykite miltais, nusukdami jų perteklių.
Tešlai dubenyje sumaišykite klasikinį ir vanilinį cukrų bei druską su minkštu sviestu. Mišinį 3-4 min. plakite mikseriu, tada po vieną įmuškite kiaušinius
. Mišinį plakite iki vientisos masės, tada persijokite miltus ir kepimo miltelius. Užminkome tirštą tešlą, į kurią supilame džiovintas sultenes.
Tešlą paskirstome į ⅔ keksiukų formelių.
Keksiukus kepkite 200 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes.
Iškepę keksiukai atvėsinami formelėse. Pagal skonį keksiukus galima kepti ne su sultenėmis, o su cukruotais vaisiais ir riešutais.