Cukinija – vienmetis moliūginių šeimos žolinis augalas, kurio vaisius yra pailgos formos.
Cukinijos kilusios iš Meksikos, kur buvo auginamos dar prieš Kristų. Į Europą cukinijos atvežtos XVI a. Iš pradžių jos buvo auginamos kaip dekoratyviniai augalai. Tačiau netrukus žmonės ėmė vertinti cukinijų skonines savybes ir jos pradėtos naudoti kulinarijoje. Cukinijos dėl savo nepretenzingumo ir derlingumo greitai paplito visame pasaulyje.
Šiandien cukinijos plačiai naudojamos kulinarijoje visur. Jos kepamos, troškinamos, kepamos, marinuojamos ir net verdamos į uogienes.
Pasigaminkime sočią tyrės sriubą iš cukinijų
.
Ingredientai: cukinijos, cukinijos, cukinijos, cukinijos, cukinijos, cukinijos, cukinijos, cukinijos, cukinijos, cukinijos:
- cukinijos – 3 vnt;
- Bulvės – 2 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- svogūnas – 1 vnt;
- česnakas – 1 skiltelė;
- bulgariški pipirai – 1/2 vnt;
- Druska – ½ šaukštelio;
- ciberžolės – ⅓ šaukštelio;
- Muskato riešutas – žiupsnelis;
- Vištienos sultinys – 300 ml;
- Grietinėlė 10% – 200 ml;
- Kreminis sūris – vnt.
Sudedamosios dalys skrebučiams:
- Sudedamosios dalys: Batonas – vnt;
- česnako – 1 skiltelė;
- augalinis aliejus – 10 ml;
- Druska – žiupsnelis;
- Provanso žolelių – žiupsnelis;
- Citrinos sultys.
Cukinijų tyrės sriubos paruošimas:
Supjaustykite smulkiai svogūną ir česnaką, sudėkite juos į keptuvę su augaliniu aliejumi. Kol svogūnai kepa, smulkiai supjaustykite morkas ir sudėkite į keptuvę
. Svogūnus ir morkas pasūdykite, papipirinkite, pabarstykite ciberžole, išmaišykite. Cukiniją ir bulves supjaustykite kubeliais ir sudėkite į keptuvę. Į puodą supilkite sultinį ir virkite daržoves po dangčiu, kol suminkštės.
Tuo pat metu paruoškite skrebučius – supjaustykite batoną kubeliais
.
Batatus apšlakstykite citrinos sultimis, siųskite kepti į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 5-7 min.
Smulkiai
supjaustykite
saldžiąsias paprikas, sudėkite jas į sriubą
.
Česnaką, skirtą skrebučiams, smulkiai supjaustykite, keptuvėje augaliniame aliejuje lengvai pakepinkite kartu su druska ir provanso žolelėmis.
Į česnakų aliejų sudėkite skrebučius, išmaišykite. Sutarkuokite grietinėlės sūrį stambia tarka, sudėkite į sriubą, išmaišykite. Į sriubą suberkite muskato riešutą, plakite panardinamuoju maišytuvu iki vientisos masės.
Į sriubą supilkite karštą grietinėlę, išmaišykite.
Sriubą patiekite su kruopomis ir žalumynais. Tai puiki cukinijų tyrės sriuba kiekvienai dienai.