Senatoriškas pyragas – išskirtinis desertinis gaminys, išpopuliarėjęs dėl unikalaus traškios tekstūros, švelnaus kreminio sluoksnio ir sodraus skonio derinio
. Šis pyragas dažnai asocijuojasi su šventinėmis progomis ir šventiniais skanėstais, tai liudija ne tik jo pavadinimas, bet ir nuoširdumas, kurį jis suteikia stalui.
Kuriant „Senatoriškąjį” tortą naudojami įvairūs ingredientai, įskaitant riešutus, kakavą ir sviestą, kurie suteikia jam ypatingo sodrumo ir elegancijos
. „Senatoriškasis” tortas ne tik džiugina savo skoniu, bet ir stebina savo išvaizda. Jis dažnai puošiamas šokoladiniu glajumi, šviežiomis uogomis ar riešutais, todėl yra neatsiejama kiekvieno šventinio stalo dalis.
Biskvito ingredientai:
- Sudedamosios dalys: miltai – 250 g;
- raugo – 1 šaukštelis;
- sviesto – 100 g;
- tryniai – 4 vnt;
- cukraus pudros – 2 šaukštai;
- druskos – 1/5 šaukštelio;
- grietinės – 1 valgomasis šaukštas.
Sudedamosios dalys bezė:
- baltymai – 4 vnt;
- druskos – 1/5 šaukštelio;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- cukraus – 250 g;
- riešutai – 100 g;
- krakmolas – 1 valgomasis šaukštas.
Kremo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: 82% sviestas – 300 g;
- kondensuotas pienas – 370 g;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- tirpios kavos – 4 g;
- verdančio vandens – 3 šaukštai.
Pyrago „Senatorsky” paruošimas:
Išplakite baltymus mikseriu su druska iki putų, tada į baltymus pamažu supilkite vanilinį ir paprastąjį cukrų.
Tuo metu susmulkinkite graikinius riešutus ir sumaišykite juos su krakmolu
.
Supilkite graikinius riešutus į mergeles, išmaišykite ir
sudėkite mergelių porcijas ant kepimo pergamentu išklotos skardos. Siųskite berneles į 110 laipsnių temperatūros orkaitę 1,5 valandos
. Biskvitui miltus persijokite, sumaišykite su kepimo milteliais, į miltus įtrinkite šaltą sviestą. Į trynius suberkite cukraus pudrą ir druską, išmaišykite ir supilkite į sviesto trupinius
. Užminkykite tešlą, pamažu į ją įmaišydami grietinę. Užminkykite elastingą ir nelipnią tešlą, uždenkite ją celofanu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve
. Tada padalykite tešlą į kelias dalis, iškočiokite 3-4 mm storio ir 23-25 cm skersmens pyragėlius. Kad pyragas būtų tinkamos formos, jį galite išpjauti konditeriniu žiedu
. Pyraguose šakute padarykite dūrius ir siųskite į orkaitę ant skardos kepti 180 laipsnių temperatūroje 10-12 minučių.
Kremui tirpiąją kavą išmaišykite karštame vandenyje, palikite atvėsti
. Minkštą sviestą išsukite mikseriu, palaipsniui į jį
supilkite
vanilinį cukrų, supilkite kondensuotą pieną.
Į masę supilkite tirpiąją kavą, toliau plakite didesniu greičiu
.
Pirmąjį pyragą aptepkite kremu ir ant jo dėkite meringą
. Aptepkite meringą kremu ir ant jo dėkite antrąjį pyragą. Pakartokite su antruoju pyragu. Likusius torto gabalėlius sumalkite blenderiu kartu su likusia beze ir apibarstykite jais torto šonus ir viršų.
Palikite tortą šaldytuve 8 valandoms, kad įsigertų. Gausite gardų traškų tortą „Senatorsky”.