Viena iš labiausiai paplitusių sriubų mūsų šalyje yra barščiai. Šis patiekalas Dahlo žodyne apibūdintas kaip sriuba, verdama su rūgščiais burokėliais.
B
arščių yra rytų slavų tautų virtuvėje
. Neįmanoma įsivaizduoti ukrainietiškos ar baltarusiškos virtuvės restorano, kuriame nebūtų barščių. 2022 m. Jungtinių Tautų Organizacija šią sriubą įtraukė į barščių sąrašą kaip vieną iš nematerialaus kultūros paveldo šedevrų. Ši sriuba, kaip ir chačapuri,
kulinarijoje
turi ypatingą statusą.
Verta išmokti gaminti liesus barščius, tirštus ir sotus.
Liesų barščių ingredientai:
- Sudedamosios dalys: kopūstai – 500 g;
- Bulvės – 500 g;
- Pomidorai – 300 g;
- Burokėliai – 180 g;
- morkos – 170 g;
- Saldžioji paprika – 170 g;
- svogūnai – 150 g;
- česnakas – 4 skiltelės;
- pomidorų pasta – 3 šaukšteliai;
- Saldžioji paprika – 1 šaukštelis;
- Juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- Druska – šaukštelis;
- lauro lapų – vnt;
- Pusės citrinos sultys;
- Vanduo – 2,5 litro.
Liesų barščių paruošimas:
Keptuvėje su augaliniu aliejumi pakepinkite svogūną, kol suminkštės. Kol svogūnas kepa, reikia plonais šiaudeliais supjaustyti morkas, nuluptą saldžiąją papriką ir burokėlius
. Į keptuvę prie svogūno pirmiausia sudėti morkas, tada saldžiąją papriką, burokėlius. Atskirai susmulkinkite česnako skilteles ir kartu su pomidorų pasta sudėkite į lengvai apkeptas daržoves
. Bulves nulupkite ir virkite 10 minučių, kol suminkštės
.
Į daržovių mišinį suberkite tarkuotą pomidorą, papriką, maltus juoduosius pipirus ir druską
. Daržoves reikia troškinti keptuvėje po dangčiu apie 3-4 minutes. Tada daržovių masę perkelti į bulves, virti 15 minučių.
Tuo metu reikia smulkiai supjaustyti kopūstus. Išimkite bulves iš sriubos ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Į sriubą
supilkite citrinos sultis, įdėkite lauro lapą ir virkite 15 minučių po dangčiu ant vidutinės ugnies.

Rezultatas – sotūs barščiai. Ši gavėnios sriubos versija gali tapti mėgstamiausia ant jūsų pietų stalo.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

