Pyragai laikomi vienu iš labiausiai atpažįstamų kepinių, būdingų daugumos Žemės tautų virtuvei.
Įdomus faktas apie pyragus yra tai, kad jie nuo seniausių laikų buvo vienas iš pagrindinių šventinių vaišių patiekalų Europoje ir NVS šalyse. Pyragai
buvo kepami ypatingomis progomis, pavyzdžiui, vestuvių, religinių švenčių ar svarbių svečių atvykimo proga. Priklausomai nuo progos, pyragai galėjo būti įvairių formų ir su skirtingais įdarais. Pavyzdžiui, vestuvės dažnai būdavo švenčiamos su pyragu – dideliu apvaliu pyragu, papuoštu tešlos figūrėlėmis. Religinių švenčių proga buvo ruošiami pyragai su gavėnios įdarais, o per Užgavėnes – su varške, sūriu arba žuvimi.
Iškepkime greitų pyragų su paprasčiausiu įdaru
.
Ingredientai: 1:
- Kefyras – 400 ml;
- vandens – 50 ml;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- cukraus – šaukštelis;
- druskos – šaukštelis;
- miltai – 350 g;
- kepimo soda – šaukštelis;
- dešra;
- žaliųjų svogūnų – ryšulėlis;
- sūris – 100 g;
- virti kiaušiniai – 4 vnt.
Paplotėlių paruošimas:
Sumaišykite kefyrą su vandeniu ir pašildykite iki 35-37 laipsnių. Kol kefyras kaitinamas, atskirame dubenyje plakite kiaušinius su cukrumi ir druska, kol smėlio grūdeliai ištirps
. Į kiaušinių masę persijokite miltus, supilkite kefyrą, užminkykite tirštą, standžią tešlą
.
Į tešlą supilkite sodą ir vėl išmaišykite, palaukite, kol kefyras ir soda sureaguos
. Palikite tešlą kaitroje, tuo metu smulkiai supjaustykite svogūną
.
Virtus kiaušinius ir dešrą supjaustykite nedideliais kubeliais
. Tešlai pakilus, supilkite į ją svogūną, kiaušinius ir dešrą. Sūrį sutarkuokite stambia tarka ir sudėkite į tešlą, išmaišykite
. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, ant paviršiaus sudėkite tešlos paplotėlius. Po dangčiu ant vidutinės ugnies kepkite paplotėlius 3-4 minutes.

Apverskite paplotėlius ir dar porą minučių kepkite po dangčiu.

Prieš kepdami tešlos daugiau nemaišykite.

Paruoštus paplotėlius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų visas aliejus. Šiuos tinginio pyragėlius taip pat galima kepti su malta mėsa arba troškintais kopūstais.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

