Barščiai – tai ne tik sriuba, tai tikra kulinarijos legenda, slavų virtuvės simbolis, žinomas ir mėgstamas daugelyje Rytų Europos šalių.
Šio patiekalo
ištakos siekia daugelį regionų, todėl barščiai yra tikras kultūrinis fenomenas
. Gilios šio patiekalo šaknys glūdi tradicijose, papročiuose ir kasdieniame gyvenime, o tai suteikia jam ypatingą reikšmę kulinarijoje.
Pagrindinis barščių ingredientas – burokėliai, kurie suteikia jiems unikalią sodrią spalvą ir saldų žemės skonį
.
Tačiau barščiai turi daugybę variantų, į kuriuos galima įtraukti mėsos, kopūstų, bulvių, morkų ir kitų daržovių, todėl yra universalūs ir tinka visiems skoniams.
Sudedamosios dalys:
- Mėsa su kaulu – 1 kg;
- Druska – 1,5 valg;
- Bulvės – 300 g;
- kopūstai – 700 g;
- morkos – 130 g;
- Burokėliai – 160 g;
- svogūnas – 100 g;
- Pomidorų pasta – 4 šaukšteliai;
- 7 % acto – 4 šaukštai.
Barščių paruošimas:
Mėsą virkite 1,5 val., tada išimkite iš sultinio. Būtinai pašalinkite putas, kurios susidarė verdant mėsą
. Nuluptas bulves supjaustykite mažais kubeliais ir 5 min. virkite sultinyje. Smulkiai susmulkinkite kopūstus ir sudėkite į bulves, virkite po dangčiu ant vidutinės ugnies
. Tuo metu ne per stambiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį keptuvėje augaliniame aliejuje. Morkas sutarkuokite stambia tarka ir apkepkite kartu su svogūnais
. Įdėkite pomidorų pastos, druskos ir gerai išmaišykite. Į sriubą įdėkite kepsnį. Į sriubą taip pat galite įdėti raudonųjų pupelių
. Nuluptą burokėlį sutarkuokite stambia tarka ir apkepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi. Į burokėlius įpilkite kelis šaukštus acto, kepkite 3 min.
Tada sudėkite burokėlius į sriubą, supilkite likusį actą, išmaišykite.

Virkite minutę, tada išjunkite ugnį. Palikite sriubą 10 minučių šiek tiek atvėsti.

Išvirus į sriubą suberkite krapus. Patiekdami mėsą sudėkite į lėkštes su barščiais.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

