Kulichai Velykoms pradėti kepti gana seniai. Tai skanus kepinys, populiarus visame pasaulyje. Tačiau iš kur atsirado kuličių kepimo tradicija
? Iš pradžių slavų tautos turėjo tradiciją pavasarį kepti duoną, kad nuramintų pagonių dievus. Kai į slavų tautas atėjo krikščionybė, šios tradicijos atsikratyti buvo beveik neįmanoma. Dėl šios priežasties pavasarinės duonos kepimas įgavo krikščionišką pagrindą. Tradicija išliko iki šiol ir įgavo didelį mastą
. Papasakosime, kaip greitai paruošti kuličą stiklinėje.
Kulicho ingredientai:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- vanilinio cukraus – 8 g;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus – 120 g;
- grietinė – 50 g;
- 9 % varškės – 200 g;
- sviestas – 50 g;
- miltai – 230 g;
- raugas – šaukštelis;
- sultenių – 100 g.
Kulišo paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite vanilinį cukrų, druską ir paprastą cukrų, išplakite mikseriu iki sodrių putų. Sudėkite grietinę ir varškę, supilkite ištirpintą sviestą ir toliau plakite
. Į masę suberkite miltus ir kepimo miltelius ir išminkykite tirštą tešlą
.
Nuplaukite ir nusausinkite rūgštynes, suberkite jas į tešlą ir dar kartą išmaišykite.

Stiklines patepkite augaliniu aliejumi ir į kiekvieną jų sudėkite tešlą, pripildykite stiklinę iki ⅔.

Pyragėlius kepkite 170 laipsnių temperatūroje 50 minučių.

Rezultatas – paprastas ir greitas kuličas stiklinėje. Geriausias variantas, jei namuose neturite formų.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

