Aguonų vyniotinis – desertinis patiekalas, turintis ilgą istoriją ir daugybę variacijų įvairiose kultūrose
. Šio patiekalo ištakos siekia antikos laikus, kai aguonų sėklos buvo naudojamos ne tik maistui gaminti, bet ir gydymui. Kai kuriose kultūrose aguonų sėklų buvo dedama į duoną ir pyragus, kad jie įgautų ypatingą skonį ir aromatą
. Europoje aguonų suktinukas tapo populiariu desertu viduramžiais. Jis buvo žinomas įvairiais pavadinimais, pavyzdžiui, „Vienos štrudelis” arba „prancūziškas kruasanas”.
Šiandien yra daugybė šio deserto variantų, kurie skiriasi įdaro sudėtimi, tešlos paruošimo būdu ir vyniotinio forma.
Pasigaminkime švelnų minkštą aguonų vyniotinį namuose.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 380 g;
- cukraus – 60 g;
- sviesto – 80 g;
- pieno – 125 ml;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- šviežios mielės – 15 g;
- druskos – 1/4 šaukštelio;
- vanilės ekstrakto – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- aguonos – 150 g;
- pieno – 100 ml;
- cukraus – 70 g;
- kiaušinis – 1 vnt.
Aguonų vyniotinio paruošimas:
Sudedamąsias dalis sumaišykite su cukrumi, sutrinkite šakute. Į dubenį su pienu supilkite ištirpintą sviestą, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos,
įpilkite vanilės ekstrakto ir mielių mišinio, išmaišykite. Į mišinį dalimis suberkite miltus ir užminkykite minkštą, lipnią tešlą
. 1,5-2 val. palikite tešlą šiltai po celofanu. Įdarui puode sumaišykite aguonas su pienu, ant vidutinės ugnies išgarinkite visą skystį
, džiovintas aguonas sumalkite blenderiu iki vientisos masės, tada sumaišykite su cukrumi ir kiaušiniu. Išminkykite tešlą ir padalykite ją į 2 lygias dalis
. Kiekvieną dalį iškočiokite į stačiakampius, patepkite juos ištirpintu sviestu. Ant lakštų paskleiskite įdarą, nesiekiantį viršutinio krašto 3 cm.
Pradėdami nuo apatinio krašto susukite lakštus į ritinėlius, į vidų užspausdami įdarą.
Suktinukus dėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir aptepkite plaktu kiaušinio tryniu
.
Suktinukus kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių.

Iškepę suktinukai apibarstomi cukraus pudra. Suktinukai gaminami iš minkštos, švelnios tešlos, o viduje yra daug įdaro.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

