Barščių istorija siekia kelis šimtmečius. Manoma, kad jo prototipas buvo senovinis patiekalas – burokėlių troškinys, kurio užuominų randama XVI-XVII
a. NVS šalyse barščiai žinomi nuo XVI-XVII a., nors pirmosios užuominos aptinkamos XIII a. Novgorodo jomarkų knygose. Autoritetingame XVI a. literatūros paminkle „Domostroj” yra „barščių šti” receptas. Iš pradžių barščiais buvo vadinama žuvienė iš barščių
. Vėliau šį ingredientą pakeitė burokėliai, kurie tapo privaloma patiekalo sudedamąja dalimi.
Šiais laikais sunku įsivaizduoti vakarienę be gardžių sočių barščių
.
Sudedamosios dalys: – Kiaušiniai iš barščių, kurių sudėtyje yra daug daržovių, iš kurių galima gaminti barščius:
- Vanduo – 3 litrai;
- kaulai – 1 kg;
- Svogūnai – 2 vnt;
- Burokėliai – 400 g;
- actas – 30 g;
- Kopūstai – 400 g;
- Morkos – 2 vnt;
- Bulvės – 300 g;
- Druska – 20 g;
- Cukrus – 60 g;
- pomidorų pasta – 70 g.
Barščių paruošimas:
Sudėkite kaulus į puodą su vandeniu, sudėkite vieną svogūną ir morką. Kaulus virkite valandą, nuimdami nuo sultinio paviršiaus putas
. Burokėlius nuvalykite, odelę sudėkite į puodą su vandeniu. Odą užpilkite actu, įberkite druskos ir virkite 20 minučių.
Šinkuokite plonus šiaudelinius kopūstus, smulkiai supjaustykite svogūną ir morką, nuluptas bulves supjaustykite kubeliais. Burokėlius supjaustykite plonais griežinėliais, kepkite keptuvėje augaliniame aliejuje 15 minučių.
Nepamirškite burokėlių pasūdyti ir įberti cukraus. Praėjus nurodytam laikui, į burokėlius sudėkite svogūnus ir morkas, išmaišykite ir kepkite dar 10 minučių.
Į kepsnį sudėkite pomidorų pastą, išmaišykite.
Iš sultinio išimkite kaulus ir svogūnus bei morkas
.
Į sultinį sudėkite kopūstus ir bulves, virkite 15 minučių. Tada sudėkite į sriubą burokėlių, morkų ir svogūnų kepsnį.

Sriubą su burokėlių sultiniu supilkite iš puodo.

Taip gauname sodraus burokėlių skonio burgundiškus barščius. Tai geras barščių variantas, jei namuose nėra mėsos, bet turite kaulų.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

