Kepta žuvis buvo populiari viduramžiais. Žuvies patiekalai dažniausiai buvo gaminami prie upių, ežerų ir jūrų pakrančių.
Tačiau daugelio rūšių
žuvys
, pavyzdžiui, silkės, buvo laikomos elgetų maistu.
Faktas tas, kad žuvis po kelių valandų nuo sugavimo skleisdavo blogą kvapą
.
Dėl to aukštesniųjų klasių atstovai negalėjo jos valgyti
. Padėtį gelbėjo žuviai skirtas marinatas. Vėliau buvo atrastos brangesnės ir elitinės žuvų rūšys. Tada karališkųjų ir karališkųjų šeimų virėjai ėmė kreipti dėmesį į žuvies patiekalus
. Papasakosime, kaip namuose paruošti keptą žuvį.
Keptos žuvies ingredientai:
- baltosios žuvies filė – 500 g;
- druskos – žiupsnelis;
- juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- svogūnas – 2 vnt;
- morkos – 2 vnt;
- pomidorų pasta – 4 šaukštai;
- lauro lapų – vnt;
- raudonėlio pipirų – 6 vnt;
- pomidorų – vnt;
- cukraus – valgomasis šaukštas;
- citrinos sulčių – valgomasis šaukštas;
- vandens – 150 ml;
- sviesto – 70 g.
Keptos žuvies paruošimas:
Išvalytą ir atšildytą žuvies filė supjaustykite stambiais gabalais, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įtrinkite prieskoniais.
Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, pakepinkite keptuvėje augaliniame aliejuje, kol suminkštės
. Nuluptas morkas supjaustykite plonais strypeliais ir sudėkite prie svogūnų
.
Morkas ir svogūnus kepkite 3-4 minutes, tada sudėkite pomidorų pastą, lauro lapą ir raudonėlio pipirus.
Sumaišykite komponentus ir kepkite 2-3 minutes. Supjaustykite pomidorą kubeliais ir sudėkite į svogūnus bei morkas, įberkite cukraus ir žiupsnelį druskos
. Išmaišykite ingredientus, supilkite citrinos sultis ir vandenį. Į mišinį įpilkite sviesto ir 10 minučių troškinkite daržoves ant silpnos ugnies
. ½ troškintų daržovių sudėkite į kepimo indą.
Ant daržovių sluoksnio sudėkite žuvį. Ant žuvies sluoksnio sudėkite likusias troškintas daržoves.
Uždenkite formą folija ir kepkite pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje
. Iškepusį patiekalą smulkiai supjaustykite ir apibarstykite krapais.
Gausite kvapnią ir sultingą keptą baltą žuvį.