Salotos visada buvo svarbus šventinio stalo patiekalas. Tai vienas paprasčiausių užkandžių paruošimo būdų. Be to, anksčiau salotos buvo ruošiamos dar paprasčiau. Senovės Graikijoje patiekalui tiesiogine prasme reikėjo žalumynų ir svogūnų
. Po kurio laiko salotas imta tobulinti, t. y. pridėti įvairių ingredientų. Iš pradžių buvo naudojamas alyvuogių aliejus ir druska, vėliau – daržovės ir grybai. Galiausiai salotos pradėtos ruošti su mėsa ir žuvimi. Dabar be daržovių, sūrių, mėsos ir žuvies salotos sunkiai įsivaizduojamos
. Paruoškime biudžetines salotas šventiniam stalui.
Salotų ingredientai:
- Virtos filė – 200 g;
- Šviežias agurkas – 2 vnt;
- Marinuotas agurkas – 1 vnt;
- svogūnas – 1 vnt;
- petražolės – 20 g;
- Majonezas – 3 šaukštai;
- Juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- Druska – 1/2 šaukštelio;
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- Augalinis aliejus – 22 ml.
Salotų paruošimas:
Išplakite kiaušinius atskirame dubenyje. Keptuvėje su augaliniu aliejumi iškepkite 4 plonus kiaušinių blynelius
. Ketvirtadalį svogūno supjaustykite žiedais ir apkepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi. Kiaušinių blynelius susukite į ritinėlį ir supjaustykite plonais šiaudeliais
. Virtą filė sup
jaustykite
skaidulomis ir sudėkite į dubenį su kiaušinių šiaudeliais
.
Į salotas sudėkite keptus svogūnus ir smulkintas petražoles
. Marinuotus ir šviežius agurkus supjaustykite skersiniais ir sudėkite į salotas. Salotas pasūdykite, pabarstykite juodaisiais pipirais ir užpilkite majonezu, gerai išmaišykite.
Gausite paprastas biudžetines salotas su vištienos filė. Jos gali tapti geru šventiniu užkandžiu.