Vištienos filė paštetas – patiekalas, turintis turtingą istoriją. Jis buvo žinomas dar senovės Romoje ir Graikijoje, kur buvo gaminamas iš įvairių rūšių mėsos, įskaitant vištieną
. Viduramžiais paštetai išpopuliarėjo Prancūzijoje, kur jie buvo patiekiami karališkose puotose. Jie buvo gaminami iš įvairių rūšių mėsos ir daržovių bei prieskonių. Paštetai buvo laikomi delikatesu ir prabangos simboliu
. Ilgainiui vištienos filė pašteto receptas paplito visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų šio patiekalo gaminimo ypatumų.
Pavyzdžiui, prancūzų virtuvėje paštetas dažnai patiekiamas su skrebučiais ar krekeriais, o rusų virtuvėje jis gali būti naudojamas kaip blynų ar pirožkų įdaras.
Pasigaminkime naminį vištienos paštetą
Ingredientai: 1:
- Vištiena – 800 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- saldžioji paprika – 250 g;
- Morkos – 1 vnt;
- česnakai – 30 g;
- Riebi grietinėlė 30 % – 400 ml;
- Utsho souneli – 1,5 šaukštelio;
- Saldžioji rūkyta paprika – ½ šaukštelio;
- ciberžolės – 1/3 šaukštelio;
- Druska – 2 šaukšteliai.
Sultinio ingredientai:
- Svogūnas – 1 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- lauro lapai – 2 vnt;
- kvapieji pipirai – 7 žirneliai;
- juodųjų pipirų – 15 žirnelių.
Vištienos pašteto paruošimas:
Į puodą su verdančiu vandeniu sudėkite vištienos krūtinėlę, nuluptą svogūną, morkas, lauro lapus, raudonėlius ir juoduosius pipirus. Virkite krūtinėlę, kol išvirs po uždaru dangčiu
. Tuo metu stambiai supjaustykite svogūnus, nulupkite paprikų vidų ir juos taip pat supjaustykite. Keptuvėje augaliniame aliejuje pakepinkite svogūnus ir paprikas, į daržoves per spaudę įmeskite česnaką.
Kepkite daržoves, kol suminkštės, sudėkite į jas paruoštą vištieną. Supilkite grietinėlę, suberkite uzho souneli, saldžiąją rūkytą papriką, ciberžolę, druską ir išmaišykite
. Troškinkite krūtinėlę ir daržoves ant vidutinės ugnies
.
Po 10 minučių daržoves ir vištieną sudėkite į gilų dubenį, susmulkinkite trintuvu iki tyrės. Jei paštetas sausas, įpilkite porą gurkšnių sultinio.
Rezultatas – skanus ir aromatingas vištienos paštetas. Rekomenduojama valgyti su juoda duona.