Vištienos filė paštetas – patiekalas, turintis turtingą istoriją. Jis buvo žinomas dar senovės Romoje ir Graikijoje, kur buvo gaminamas iš įvairių rūšių mėsos, įskaitant vištieną
. Viduramžiais paštetai išpopuliarėjo Prancūzijoje, kur jie buvo patiekiami karališkose puotose. Jie buvo gaminami iš įvairių rūšių mėsos ir daržovių bei prieskonių. Paštetai buvo laikomi delikatesu ir prabangos simboliu
. Ilgainiui vištienos filė pašteto receptas paplito visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų šio patiekalo gaminimo ypatumų.
Pavyzdžiui, prancūzų virtuvėje paštetas dažnai patiekiamas su skrebučiais ar krekeriais, o rusų virtuvėje jis gali būti naudojamas kaip blynų ar pirožkų įdaras.
Pasigaminkime naminį vištienos paštetą
Ingredientai: 1:
- Vištiena – 800 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- saldžioji paprika – 250 g;
- Morkos – 1 vnt;
- česnakai – 30 g;
- Riebi grietinėlė 30 % – 400 ml;
- Utsho souneli – 1,5 šaukštelio;
- Saldžioji rūkyta paprika – ½ šaukštelio;
- ciberžolės – 1/3 šaukštelio;
- Druska – 2 šaukšteliai.
Sultinio ingredientai:
- Svogūnas – 1 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- lauro lapai – 2 vnt;
- kvapieji pipirai – 7 žirneliai;
- juodųjų pipirų – 15 žirnelių.
Vištienos pašteto paruošimas:
Į puodą su verdančiu vandeniu sudėkite vištienos krūtinėlę, nuluptą svogūną, morkas, lauro lapus, raudonėlius ir juoduosius pipirus. Virkite krūtinėlę, kol išvirs po uždaru dangčiu
. Tuo metu stambiai supjaustykite svogūnus, nulupkite paprikų vidų ir juos taip pat supjaustykite. Keptuvėje augaliniame aliejuje pakepinkite svogūnus ir paprikas, į daržoves per spaudę įmeskite česnaką.
Kepkite daržoves, kol suminkštės, sudėkite į jas paruoštą vištieną. Supilkite grietinėlę, suberkite uzho souneli, saldžiąją rūkytą papriką, ciberžolę, druską ir išmaišykite
. Troškinkite krūtinėlę ir daržoves ant vidutinės ugnies
.
Po 10 minučių daržoves ir vištieną sudėkite į gilų dubenį, susmulkinkite trintuvu iki tyrės. Jei paštetas sausas, įpilkite porą gurkšnių sultinio.

Rezultatas – skanus ir aromatingas vištienos paštetas. Rekomenduojama valgyti su juoda duona.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

