Įvairiose pasaulio dalyse saldūs pyragaičiai visuomet ypač domino vaikus. Vaikystėje pyragaičiai su vaisiais ar riešutais dažnai pakeisdavo pirktinius desertus. Posovietinėje erdvėje ilgą laiką tortas buvo veikiau išimtis nei taisyklė – jį užtikrintai keitė pyragai ir naminiai pyragaičiai.

Dar ir šiandien pyrago aromatas žadina prisiminimus apie virtuvę, kurioje šilti iš orkaitės kylantys garai maišėsi su vanilės ir riešutų kvapu. Tokiuose paprastuose skanumynuose yra ne tik skonio, bet ir kažko gimtojo. Galbūt tai ir yra jų stiprybė – ir kodėl jie tebėra mėgstamas skanėstas. Siūlau išsikepti vieną iš tų pačių pyragų – paprastą, bet su charakteriu.
Ko jums reikės:
- pieno (šiek tiek pašildyto) – 300 ml;
- cukraus – 100 g;
- kiaušinio – 1 vnt;
- sausų mielių – 1 šaukštelis;
- sviesto – 150 g;
- miltai – 500 g;
- graikiniai riešutai – 300 g;
- kondensuotas pienas – 150 g.
Kaip paruošti:

Sumaišykite pašildytą pieną, cukrų ir kiaušinį. Intensyviai maišykite, kol cukrus ištirps, tada suberkite mieles. Ištirpinkite sviestą ir taip pat supilkite į mišinį. Vėl išmaišykite.
Supilkite miltus (prieš tai persijotus) ir užminkykite tirštą tešlą. Paskleiskite ją ant formos (maždaug 22×22 cm dydžio), išlyginkite ir uždengę plėvele palikite pusvalandžiui.

Riešutus lengvai susmulkinkite, tačiau nepaverskite jų dulkėmis – tam užteks paprasto kočėlo ir sandaraus maišelio. Riešutų trupinius paskleiskite po visą tešlos paviršių. Dėkite pyragą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 35 minutes.
Karštą pyragą gausiai aptepkite kondensuotu pienu. Kad saldumas prasiskverbtų giliau, padarykite keletą dūrių iešmeliu. Taip iškepsime sultingą, aromatingą pyragą su riešutų prieskoniu.

Beje, vietoj graikinių riešutų tinka ir kiti riešutai, pavyzdžiui, lazdyno, žemės riešutai arba migdolai. Eksperimentuokite – ir kiekvieną kartą skonis bus šiek tiek kitoks, bet savaip jaukus.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

