Grietinės tortas – tai kulinarinis kūrinys, kuriame dera paprastas paruošimas ir turtingas skonis. Dėl švelnios tekstūros ir lengvumo toks tortas tapo tikru atradimu saldumynų mėgėjams, siekiantiems svajonės apie tobulą desertą
. Nuostabus savo lengvumu, grietinės tortas išpopuliarėjo ne tik dėl savo išskirtinio skonio, bet ir dėl universalumo, leidžiančio jį pritaikyti prie bet kokių skonio pageidavimų.
Pagrindinė grietinės torto sudedamoji dalis yra grietinė, kuri suteikia pyragui nepakartojamo minkštumo ir drėgnumo.
Pyragų išskirtinumas – jų paruošimo paprastumas. Daugelis receptų leidžia naudoti turimus ingredientus ir nereikalauja sudėtingų kulinarinių įgūdžių.
Biskvitinio pyrago ingredientai:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus – 180 g;
- pieno – 130 ml;
- augalinis aliejus – 100 g;
- miltai – 200 g;
- rauginimo medžiaga – 10 g;
- kakavos miltelių – 30 g.
Kremo ingredientai:
- grietinė – 700 g.
Karamelės ingredientai:
- cukrus – 200 g;
- vandens – 2 šaukštai;
- sviesto – 50 g;
- grietinė – 100 g.
Ingredientai pabarstukams:
- graikiniai riešutai – 150 g;
- džiovintos slyvos – 150 g.
Grietinės pyrago paruošimas:
Išplakite kiaušinius su druska ir cukrumi iki purumo planetiniu arba paprastu maišytuvu, tada supilkite pieną ir augalinį aliejų. Atskirai sumaišykite kakavos miltelius su miltais ir kepimo milteliais, persijokite į kiaušinių masę, išminkykite tirštą tešlą be gumuliukų.
Gilią skardą ištepkite augaliniu aliejumi ir supilkite į ją tešlą
.
Kepkite tešlą po dangčiu ant vidutinės ugnies 40 minučių.
Norėdami pagaminti karamelę, į keptuvę supilkite cukrų, supilkite vandenį ir nuolat maišydami virkite, kol cukrus pakeis spalvą.
Tada į karamelę sudėkite sviestą, išmaišykite.
Kai karamelė pakeis spalvą į tamsesnę, sudėkite grietinę, išmaišykite ir perkelkite masę į atskirą indą, kol atvės
.
Kremui sumaišykite karamelę ir grietinę, plakite dideliu greičiu, kol ingredientai visiškai susijungs.
Riešutus susmulkinkite peiliu, panašiai susmulkinkite džiovintas slyvas
.
Biskvitą supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į formą, uždengtą maistine plėvele.
Prieš tai formą patepkite kremu. Palaipsniui, kaitaliodami biskvito kubelių ir kremo, riešutų, džiovintų slyvų sluoksnius, sudėkite tortą.
Tada palikite tortą šaldytuve porai valandų, kol sukietės
.
Apverskite tortą formoje dugnu į viršų ir išimkite, nuimkite maistinę plėvelę.
Torto viršų galima papuošti, pavyzdžiui, ištirpintu šokoladu
.
Viršų taip pat verta papildyti riešutais ir džiovintomis slyvomis.