Viena iš populiariausių sriubų NVS šalyse yra „Solyanka”. Ši sriuba dažniau verdama žiemą, nes yra gana soti ir sotumo. Pagal atpažįstamumą Solyanka nusileidžia tik barščiams
. Šis patiekalas rytų slavų kraštuose atsirado maždaug XIV-XV a. Iš pradžių sriuba buvo verdama iš žuvies sultinio, pridedant daug prieskonių.
Šiandien šį tradicinį slavų patiekalą galima rasti bet kuriame specializuotame restorane. Daugelis žmonių specialiai keliauja į NVS šalis, kad paragautų tikros soliakos. Paruoškime pigią soljanką namuose.
Soljankos ingredientai:
- Vištienos sriubos rinkinys – 800 g;
- dešra – 200 g;
- Bulvės – 1 vnt;
- Svogūnai – 2 vnt;
- marinuoti agurkai – 4 vnt;
- Sviestas – 40 g;
- Augalinis aliejus – 2 valg;
- Juodosios alyvuogės – 20 vnt;
- pomidorų pasta – 2 valg;
- Paprikos – 1 šaukštelis;
- Itališkos žolelės – 1 valgomasis šaukštas;
- kalendros – ryšulėlis;
- krapų – ryšulėlis;
- Druska.
Valgomojo patiekalo paruošimas:
Nuluptas bulves supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į puodą, o sriubos rinkinį išimkite
. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite augalinį aliejų. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje. Tuo metu sriubos rinkinyje atskirkite mėsą nuo kaulo.
Supjaustykite nedideliais kubeliais dešrą, sudėkite ją prie kepintų svogūnų. Į dešrą ir svogūnus sudėkite pomidorų pastą, papriką ir itališkas žoleles, išmaišykite
. Po minutės į keptuvę sudėkite nuo kaulų atskirtą mėsą. Marinuotus agurkus sutarkuokite stambia tarka, nuspauskite skysčio perteklių, sudėkite į keptuvę. Mišinį 3-4 min. kepkite ant vidutinės ugnies
. Į bulvių sultinį pasiųskite kepsnį. Į sriubą sudėkite alyvuoges, uždenkite dangčiu ir virkite 5-7 minutes.

Iš anksto į sriubą įberkite išvirusių krapų ir kalendrų, susmulkintų iš anksto. Palikite sriubą pastovėti 5-7 minutes ir patiekite su grietine.


Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

