Šoninė yra sūdyta ir rūkyta kiauliena. Nėra tikslios informacijos, kas ir kada išrado lašinius. Tačiau galima daryti prielaidą, kad šis produktas atsirado, kai žmonės pradėjo kaupti mėsos atsargas.
Šoninė buvo populiari senovės Romoje
.
Romėnai sūdydavo ir rūkydavo kiaulieną, kad ji išliktų šviežia. Viduramžiais lašiniai išpopuliarėjo Europoje. Tuo metu jis buvo ruošiamas iš kiaulienos, druskos ir prieskonių.
Dabar jis naudojamas įvairiems patiekalams gaminti. Papasakosime, kaip pasigaminti suktinukus su šonine ant bulvių pagalvės.
Ingredientai: 1:
- Kiaulienos nugarinė – 1 kg;
- kreminis sūris – 200 g;
- česnako – 3 skiltelės;
- petražolių – ryšulėlis;
- šoninė – 10 juostelių;
- bulvės – 1 kg;
- ciberžolė – 1 šaukštelis;
- itališkos žolelės – 1 šaukštelis;
- paprikos – 1 šaukštelis;
- džiovintų česnakų – 1 šaukštelis;
- augalinis aliejus – 3 šaukštai;
- Teriyaki padažas;
- sezamo sėklos.
Suktinukų su šonine paruošimas:
Supjaustykite nugarinės kepsnius maždaug 1 cm storio gabalėliais, uždenkite juos maistine plėvele. Plaktuvu muškite kepsnius, kol jie taps plonesni.

Iš abiejų pusių kepsnius pagal skonį pasūdykite ir papipirinkite. Į kreminį sūrį įspauskite česnako skilteles, suberkite prieskonius ir smulkintas petražoles, išmaišykite.
Kiekvieną kepsnį
aptepkite
sūriu, suvyniokite įdarą į suktinuką
.
Kiekvieną suktinuką apvyniokite šonine.


Kiekvieną nuluptą bulvę supjaustykite griežinėliais, pasūdykite, pabarstykite ciberžole, itališkomis žolelėmis, paprika, česnakų milteliais, džiovintais česnakais, apšlakstykite augaliniu aliejumi ir sumaišykite rankomis.
Bulves sudėkite į kepimo indą
.
Uždenkite bulves folija ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių. Tada ant bulvių pagalvės sudėkite suktinukus, po folija kepkite dar 30 minučių.

Iškepusius suktinukus aptepkite terijakio padažu ir apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite be folijos 220 laipsnių temperatūroje 5-7 minutes.
Gausite sultingus šoninės suktinukus su sūriu.

Jie dera su bulvių plokštainiu.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

