Duonos užtepėlių istorija siekia kelis šimtmečius. Skirtingos kultūros ir šalys turi savo tradicinius užtepus, kurie skiriasi sudėtimi ir paruošimo būdu.
Europos virtuvėje populiarūs duonos užtepai yra sviestas, ikrai, varškė, paštetas, uogienė ir medus. Šie produktai jau daugelį metų naudojami sumuštiniams ir užkandžiams gardinti. Taip pat paplitę mėsos, žuvies ar daržovių paštetų užtepėlės ir įvairūs padažai majonezo, grietinės ar jogurto pagrindu.
Azijos virtuvėje populiarios rūgštaus pieno pagrindu pagamintos užtepėlės, tokios kaip kaimak, kaimak-syuzma, suzma ir kurut. Iš jų gaminami tradiciniai sumuštiniai ir užkandžiai.
Sudedamosios dalys:
- Kiaušiniai – 10 vnt;
- ridikėliai – 100 g;
- žali svogūnai – 70 g;
- kalendros – ryšulėlis.
Padažo ingredientai:
- Fetos sūris – 100 g;
- grietinė – 2 šaukštai;
- Majonezas – 1 valgomasis šaukštas;
- džiovintų česnakų – ½ šaukštelio;
- druskos – ½ šaukštelio.
Užtepėlės paruošimas:
Išvirkite kietai virtus kiaušinius, smulkiai supjaustykite ridikėlius, žaliąjį svogūną ir kalendrą. Taip pat smulkiai supjaustykite nuluptus kietai virtus kiaušinius, sumaišykite juos su ridikėliais, svogūnais ir kalendromis
. Užpilui fetos sūrį sumaišykite su grietine ir majonezu
.
Į padažą įberkite česnako miltelių ir druskos, išmaišykite.

Padažą supilkite į kiaušinių mišinį, gerai išmaišykite. Belieka keptuvėje lengvai nusausinti duoną ir ant jos užtepti mišinio.

Padažą galite naudoti kaip salotas. Patiekite su duonos riekelėmis arba skrebučiais.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

