Sriuba tikriausiai yra vienas seniausių patiekalų žmonijos istorijoje. Archeologai aptiko akmeninių
katilų,
kurie, kaip spėjama, buvo skirti daržovėms ir mėsai virti
. Vėliau sriubos virimo scenų rasta neandertaliečių
urvų
piešiniuose
. Žmonės iš akmenų statė panašius katilus, į kuriuos pilstė vandenį ir mėtė daržoves bei mėsą. Vietoj ugnies neandertaliečiai naudojo įkaitintus akmenis. Jie negėrė vandens, valgė tik daržoves ir mėsą.
Šiuolaikinės sriubos tapo daug skanesnės ir sveikesnės už primityviąsias
.
Verta papasakoti apie tai, kaip galima išvirti sriubą iš žaliųjų žirnelių.
Žaliųjų žirnelių sriubos ingredientai:
- Žaliųjų žirnelių konservai – 200 g;
- druskos – 1,5 šaukštelio;
- morkų – vnt;
- sausų krapų – 2 šaukšteliai;
- svogūnas – gabalėlis;
- sausas česnakas – šaukštelis;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- kiaušinių makaronai – 100 g;
- vandens – 2,5 litro;
- lydytas sūris – 200 g;
- bulvės – 3 vnt.
Žaliųjų žirnelių sriubos paruošimas:
Supjaustome nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną, vidutinio dydžio dantukais sutarkuojame morkas. Į puodą pilame augalinį aliejų, svogūną ir morkas porą minučių pakaitiname, tada įpilame vandens.
Bulves nulupame nuo žievės ir supjaustome nedideliais kubeliais
.
Kai tik vanduo užvirs, į jį siųskite bulves
. Sūrius supjaustykite dideliais kubeliais ir taip pat siųskite į sriubą. Sriubą reikia pasūdyti, sumaišyti visus komponentus
. Į verdančią sriubą įdėti kiaušinių makaronų ir žaliųjų žirnelių. Toliau vėl virkite, kol užvirs, tada į sriubą supilkite džiovintus krapus ir česnakus
. 3-4 minutes virkite sriubą po dangčiu, kol ji bus paruošta.

Į sriubą su žirneliais taip pat galite įberti maltų juodųjų pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių pagal skonį. Tai labai soti greita sriuba, kurią paruošite per 20 minučių.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

