Viduramžiais chačapuri buvo gaminamas kalnų kaimuose iš paprasčiausių ingredientų: miltų, vandens, druskos ir, žinoma, sūrio. Chačapuri greitai tapo populiariu žmonių patiekalu. Jis buvo patiekiamas pusryčiams, pietums ir vakarienei. Sūrio plokštainiai buvo sotūs ir skanūs, be to, juos buvo lengva transportuoti. Dėl to jie puikiai tiko piemenims ir keliautojams.
Laikui bėgant chačapuri receptas keitėsi ir tobulėjo. Skirtinguose Gruzijos regionuose buvo sukurtos savitos chačapuri rūšys. Kiekvienoje šeimoje šis plokštainis ruošiamas pagal specialų receptą
. Paruoškime chačapuri patys.
Ingredientai: 1:
- lavašas – 300 g;
- kiaušiniai – 4 vnt;
- pieno – 200 ml;
- varškė – 400 g;
- kietasis sūris – 130 g;
- kalendros – 30 g;
- krapų – 20 g;
- druskos – ½ šaukštelio.
Tinginio chačapurio paruošimas:
Sūrį sutarkuokite stambia tarka. Įmuškite kiaušinius, sudėkite varškę, sumaišykite ingredientus.
Mišinį pasūdykite, į varškės masę supilkite pieną, supilkite sūrį. Supjaustykite krapus ir kalendras, suberkite į mišinį, išmaišykite.
Supjaustykite pitą taip, kad liktų du ilgi gabaliukai, o likusius – pagal kepimo formos plotą. Du ilgus pitos gabalėlius dėkite skersai, supilkite dalį įdaro.

Ant įdaro uždėkite kvadratinę pitą, jos paviršių užpildykite varškės ir sūrio mišiniu. Algoritmą kartokite tol, kol baigsis pitos
. Visą konstrukciją uždenkite ilgosios pitos gabalėliais, galus uždėkite ant chačapurio viršaus. Viršų aptepkite likusiu įdaru, apibarstykite sūriu
. 20-30 min. kepkite chačapuri 180 laipsnių temperatūroje.

Gausite gardų, aromatingą sluoksniuotą khachapuri. Tai geras būdas restorano chačapuri pakeisti naminiais.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

