NVS šalyse grikių sriuba nėra itin paplitusi. Europoje ši sriuba visai nepopuliari. Tiesa ta, kad daugelis europiečių grikių apskritai nevalgo. Panaši situacija yra ir su amerikiečiais. Šios tautos grikių nelaiko atskiru produktu, kurį reikėtų valgyti
. Tačiau grikiai yra svarbūs mitybai. Dėl šios priežasties grikių sriuba yra baltarusių virtuvėje. Dažnai sriuba verdama pridėjus kiaulienos ir jautienos riebalų bei mėsos. Tradiciškai į sriubą įpilama pieno ir ji vadinama „baltinuku”
. Pabandykime grikių sriubą pasigaminti patys.
Grikių sriubos ingredientai:
- Vanduo – 3 litrai;
- Bulvės – 500 g;
- Grikių kruopos – 100 g;
- Svogūnas – 150 g;
- Morkos – 100 g;
- Augalinis aliejus – 25 g;
- Druska – 25 g;
- Malti juodieji pipirai – 5 g;
- lauro lapai – 1 vnt.
Mėsos kukulių ingredientai:
- Sudedamosios dalys: Įdaras – 500 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- česnakas – 5 g;
- Druska – 7 g;
- maltų juodųjų pipirų – 3 g.
Grikių sriubos paruošimas:
Mėsos kukuliams česnaką sutarkuokite smulkia tarka ir sumaišykite su malta mėsa, įberkite druskos ir juodųjų pipirų.
Sriubai svogūnus, morkas ir bulves nulupkite ir daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais
.
Vandenyje pamirkytomis rankomis formuokite nedidelius mėsos kukulius
. Keptuvėje įkaitinkite vandenį
.
Keptuvėje su augaliniu aliejumi pakepinkite svogūnus ir morkas. Nuplaukite grikius ir suberkite į verdantį vandenį
. 5-7 minutes pavirę grikiai, sudėkite į vandenį bulves, virkite ant vidutinės ugnies. Sriubą pasūdykite, pagardinkite pipirais, įdėkite lauro lapą ir virkite 5-7 min.
Į sriubą sudėkite kepintus svogūnus ir morkas, taip pat mėsos kukulius, virkite 5 min.
Rezultatas – turime paprastai paruošiamą grikių sriubą.
Patiekdami sriubą galite įdėti žalumynų – petražolių ir krapų.