Čorba – Serbijoje, Moldovoje, Rumunijoje ir kitose šalyse populiari sriuba. Tai karšta tiršta sriuba, virta su rūgpieniu. Pavadinimas Chorba kilęs iš turkiškos sriubos Shurpa. Serbijoje šis žodis tariamas kaip Chorba, įgydamas nacionalinį atspalvį
. Be šio pavadinimo Shurpa, dar yra Shorba, Shorpa ir kt. Visos šios sriubos Europos šalyse ruošiamos skirtingai
. Chorba gaminama iš įvairių produktų mišinio.
Šiuo metu Serbijoje Chorba yra ne mažiau populiari nei borščiai NVS šalyse. Tai soti ir skani sriuba, kurios ilgai užtenka, todėl
pasigaminkime Chorba kartu.
Chorbos ingredientai:
- Šoninė – 100 g;
- svogūnas – vnt;
- šonkauliukai – 500 g;
- morkos – vnt;
- saldžioji paprika – 2 vnt;
- grybai – 100 g;
- aštrioji paprika – vnt;
- česnako – 2 skiltelės;
- pomidorų – 3 vnt;
- bulvės – 2 vnt;
- druskos – ½ šaukštelio;
- paprikos;
- rozmarino;
- konservuotų pupelių – 300 g;
- vandens – 1 litras.
Chorbos paruošimas:
Supjaustykite
šoninę stambiais strypais, pakepinkite keptuvėje augaliniame aliejuje.
Nulupkite morkas, padalykite jas išilgai ir supjaustykite pusžiedžiais. Sudėkite morkas į puodą su likusiais ingredientais
. saldžiąsias paprikas nulupkite nuo vidaus ir supjaustykite mažomis plokštelėmis, sudėkite jas į puodą ir sumaišykite visus ingredientus. Nulupkite
grybus
nuo viršutinio sluoksnio ir supjaustykite mažais kubeliais
. Sudėkite grybus į puodą. Smulkiai supjaustykite aštriąsias paprikas, išvalytas nuo vidurių, ir susmulkinkite česnaką
. Sudėkite česnaką ir paprikas į puodą ir išmaišykite. Pomidorus padalykite į dvi dalis ir sutarkuokite stambia tarka
. Pomidorų masę supilkite į puodą su likusiais komponentais
. Išmaišykite ingredientus, sriubą virkite po dangčiu 15 minučių. Nulupkite bulves ir supjaustykite nedideliais kubeliais, išvirtas sudėkite į puodą su druska, paprika ir rozmarinais.
Į sriubą sudėkite pupeles ir užpilkite vandeniu, virkite po dangčiu 15-20 minučių.
Išvirus sriubai, į ją galite suberti petražoles ir krapus.
Gausite sočią ir aromatingą tirštą sriubą „Chorba”.