Koldūnai yra tradicinis slavų patiekalas, turintis šimtametę istoriją ir labai populiarus ne tik Rusijoje, bet ir kitose posovietinėse šalyse. Jų pavadinimas kilęs iš komių girėnų kalbos žodžio „pelnyan”, kuris reiškia „ausis”. Koldūnai – tai nedideli plokšti tešlos paplotėliai, įdaryti mėsa ar kitais įdarais, dažnai verdami sultinyje arba verdami vandenyje.
Įvairiuose regionuose koldūnų sudėtis gali skirtis, tačiau į klasikinį variantą įeina mėsa, kuri gali būti jautienos ir kiaulienos mišinys, taip pat pridedama prieskonių ir svogūnų. Kai kuriuose regionuose populiarūs koldūnai su grybais, bulvėmis arba žuvimi.
Papasakosime, kaip pasigaminti gardžių koldūnų.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 1 kg;
- vandens – 350 ml;
- druskos – 18 g;
- kiaušinis – 2 vnt.
Įdarui skirti ingredientai:
- Mėsos faršas: malta mėsa – 800 g;
- svogūnas – 550 g;
- druska – 1,5 šaukštelio;
- maltų juodųjų pipirų – ¼ šaukštelio.
Koldūnų paruošimas:
Atskirame dubenyje šakute suplakite kiaušinius. Miltuose padarykite duobutę ir supilkite sūraus vandens ir kiaušinių mišinį, išminkykite tešlą
. Tešlą suminkykite į vientisą gumulą ir palikite po celofanu pusvalandžiui. Tada tešlą išminkykite iki vientisos tekstūros ir lengvo lipnumo, palikite dar 30 minučių.
Įdarui 300 g svogūnų susmulkinkite mėsmale, likusius smulkiai supjaustykite peiliu. Sumaltą mėsą sumaišykite su svogūnu, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais ir išmaišykite. Padalykite
tešlą į dvi dalis, kiekvieną dalį susukite į nedidelį ryšulėlį
.
Padalykite ryšulėlį į mažus gabalėlius, pabarstykite juos miltais ir kiekvieną gabalėlį suvyniokite į nedidelį paplotėlį
. Į paplotėlį sudėkite įdarą ir užspauskite jį tešlos viduje. Priešingus kraštus suspauskite. Virtinukus virkite verdančiame vandenyje apie 5-7 minutes.

Į verdantį vandenį iš anksto galite įdėti juodųjų pipirų ir lauro lapą. Beje, iš šios tešlos taip pat galite pasigaminti skanių mantų.