Apie stebuklingas burokėlių savybes žmonės žinojo dar gerokai prieš mūsų erą. Tačiau tuo metu nebuvo pasinaudota visomis šakniavaisių naudingosiomis savybėmis.
Daugiau apie daržovės vartojimą sužinome iš įvairių slavų – rytų ir vakarų – istorinių santraukų. Mūsų šalies teritorijoje senovėje, pradedant X a., burokėliai pradėti plačiai naudoti ūkyje
. Po trumpo laiko burokėliai pradėjo skverbtis į Šiaurės Europos virtuves. Visi iki XVI a. auginti burokėliai dažniausiai buvo laukiniai. Tik tada vokiečiams pavyko išvesti pašarinę šakniavaisių rūšį.
Dabar turime daugybę burokėlių veislių
.
Kiekvienas gali išsirinkti tą, kuri geriausiai atitinka savybes. Paruoškime skanių salotų iš šios daržovės.
Burokėlių salotų ingredientai:
- Burokėliai: burokėliai – 3 vnt;
- česnako – skiltelė;
- svogūnas – 2 vnt;
- žolelių – ryšulėlis;
- agurkas – 4 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus – šaukštelis;
- citrinos sultys – 2 šaukštai;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- majonezo – 2 šaukštai;
- sūrio – 100 g;
- grietinė – valgomasis šaukštas.
Burokėlių salotų paruošimas:
Burokėlius virkite 40 minučių, kol jie bus paruošti. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, pakepinkite augaliniame aliejuje su cukrumi, kol įgaus auksinę plutelę.
Burokėlius nulupkite ir supjaustykite plonais, ne itin ilgais šiaudeliais
.
Į burokėlių masę įmaišykite pakepintus svogūnus
. Agurkus supjaustykite smulkiai, panašiai padarykite ir su sūriu. Šiuos komponentus sudėkite į burokėlius. Sutrinkite trintuve žalumynus, supilkite į salotas
. Į grietinę įspauskite česnako skiltelę per spaudiklį. Į grietinę įberkite druskos, citrinos sulčių ir majonezo, gerai išmaišykite.

Šiuo padažu apliekite salotas, ingredientus sumaišykite.

Rezultatas – labai įdomios sūrio salotos su burokėliais. Tai puikus variantas užkandžiui per 10 minučių.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

