Grybų sausainiai yra populiarus konditerijos gaminys, pasižymintis originalia forma ir maloniu skoniu. Tai nedideli sausainiai, primenantys grybus su būdingomis kepurėlėmis ir kojelėmis.
Šie sausainiai gali būti gaminami iš įvairių rūšių tešlos, su įvairiais įdarais ir apvalkalais.
Sausainių „Grybų gyslelė” atsiradimo istorija neturi tikslių duomenų, tačiau galima daryti prielaidą, kad jie buvo sukurti siekiant pradžiuginti vaikus savo išvaizda ir skoniu. Šiandien šis sausainis tebėra vienas mėgstamiausių daugelio žmonių desertų.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušinis – 1 vnt;
- sviestas – 100 g;
- grietinė – 90 g;
- cukrus – 110 g;
- miltai – 340 g;
- rauginimo medžiaga – ½ šaukštelio;
- druskos – žiupsnelis;
- vanilino – žiupsnelis.
Papuošimui skirti ingredientai:
- Šokoladas – 150 g;
- aguonų;
- augalinis aliejus – 1 šaukštelis.
Sausainių „Grybų gyslelė” paruošimas:
Sumaišykite minkštą sviestą su druska ir vanile, suberkite cukrų, plakite, kol masė pabals. Į kreminę masę įmuškite kiaušinį, supilkite grietinę ir toliau plakite
. Į masę įberkite šiek tiek miltų ir kepimo miltelių, išminkykite tešlą
.
Į tešlą supilkite likusius miltus ir išminkykite minkštą ir nelipnią tešlą, suformuokite tešlos
rutuliuką
.
Padarykite sausainių gabalėlius: iškočiokite 15 ir 25 g rutuliukus
.
Tokių rutuliukų turi būti vienodas skaičius.
Iš 15 gramų
rutuliukų iškočiokite grybukų kojeles, o
iš 25 gramų rutuliukų – kepurėles. Kepurėles ir kojeles palikite šaldytuve po celofanu 40 min.
Tada ant kepimo skardos dėkite tik kojeles ir kepkite jas 200 laipsnių temperatūroje 10-15 min. Tuo metu kepurėles vėl įdėkite į šaldytuvą
. Tada kepurėles sudėkite ant šaltos kepimo skardos ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 15 minučių. Peiliu padarykite kepurėlėse įdubimus.
Norėdami papuošti, ištirpinkite šokoladą ir į kiekvieno dangtelio įdubimą įpilkite šiek tiek šokolado. Greitai į kepurėlių įdubimus įkiškite kojeles ir palikite sustingti.
Šokoladą sumaišykite su augaliniu aliejumi. Pievagrybio kotelio pagrindą panardinkite į ištirpintą šokoladą, o tada į aguonas.
Šokoladą ant sausainių palikite sustingti 15 minučių.
Tada kepurėles panardinkite į šokoladą ir palikite sustingti. Dėkite sausainius į šaldytuvą 40 minučių.
Arbatai gauname saldžių originalių sausainių. Tokiais „grybukais” galima papuošti net tortus.