Plovas yra vienas iš garsiausių ir populiariausių patiekalų pasaulyje, turintis turtingą istoriją ir įvairiaspalvę variacijų įvairovę skirtingose kultūrose. Jo šaknys siekia senovės laikus, kai plovas buvo laikomas karalių vertu maistu, ir jis
paplitęs
daugelyje šalių nuo Vidurinės Azijos iki Kaukazo, Artimųjų Rytų ir net Rytų Europos.
Pagrindiniai plovo ingredientai yra ryžiai, mėsa ir prieskoniai, tačiau jo receptai įvairiuose regionuose skiriasi. Pavyzdžiui, Uzbekistane tradicinis plovas gaminamas iš avienos, morkų ir svogūnų, o kitose šalyse gali būti naudojamas vištienos, jautienos arba visiškai vegetariškas variantas.
Kiekviena tauta į patiekalą įneša savitų akcentų, todėl jis yra unikalus ir atspindi vietos tradicijas.
Sudedamosios dalys:
- Sudėtis: ryžiai – 250 g;
- Kalakutiena – 800 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Morkos – 1 vnt;
- Kurkuma – ½ šaukštelio;
- sultenių – 50 g;
- česnakas – 2 skiltelės;
- Druska – šaukštelis.
Pilavo paruošimas:
Išplaukite ryžius, įberkite į juos druskos, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite taip 25 minutes. Į keptuvę įpilkite 100 ml augalinio aliejaus, jį įkaitinkite
, į aliejų sudėkite česnako skiltelių puseles ir iš karto sudėkite kalakutieną. Prieš tai mėsą atskirkite nuo kaulo, pašalinkite visas venas ir odą
. Kepkite mėsą, kol ji paruduos. Tada išimkite česnakus iš keptuvės, smulkiai supjaustykite mėsą, svogūnus, sutarkuokite morkas stambia tarka
, kepkite mėsą su svogūnais ir morkomis, kol svogūnai taps skaidrūs ir lengvai auksinės spalvos. Į mėsą įberkite ciberžolės ir kitų prieskonių pagal skonį, įpilkite 200-300 ml vandens ir
palikite mėsą troškintis po dangčiu 5 min. Nuplaukite rūgštynes ir sudėkite jas į mėsą
. Iš ryžių pašalinkite vandenį, bet jų nenuplaukite. Sudėkite ryžius į keptuvę su mėsa, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies 20 min.
Tada plovą išmaišykite ir dar 5 min. troškinkite po dangčiu.
Gausite gardų kvapnų plovą keptuvėje. Vietoj kalakutienos galite naudoti bet kokią kitą mėsą pagal pageidavimą.