Obuolių pyragas – nuostabus desertas, nuo seno užimantis garbingą vietą daugelio šalių, ypač Vakarų Europos ir JAV, kulinarijos tradicijose. Jo populiarumas neatsitiktinis: saldžių ir rūgščių obuolių, pikantiškų aromatų ir traškios tešlos derinys paverčia obuolių pyragą idealiu skanėstu tiek šventiniams renginiams, tiek jaukiems vakarams namuose.
Obuolių pyrago istorija siekia kelis šimtmečius
.
Pirmieji obuoliais įdarytų pyragų paminėjimai randami viduramžių Anglijos kulinariniuose dokumentuose. Nuo to laiko šis desertas patyrė daugybę pokyčių ir adaptacijų, o kiekviena šalis turi savitų receptų.
Papasakosime, kaip greitai paruošti obuolių pyragą keptuvėje, nesikreipiant į orkaitę.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Cukrus – 3 šaukštai;
- druskos – žiupsnelis;
- Vanilinis cukrus – 2 šaukšteliai;
- Pienas – 100 ml;
- Sviestas – 40 g;
- Miltai – 160 g;
- kepimo milteliai – 10 g.
Kremo ingredientai:
- Kremo ingredientai: Obuoliai – 400 g;
- Sviestas – 30 g;
- Cukrus – 2 šaukštai.
Obuolių pyrago paruošimas:
Obuolius nulupkite nuo žievelės ir šerdies, supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir cukrų
. Įdarui į keptuvę sudėkite obuolius ir troškinkite 10 minučių. Tuo tarpu paruoškite tešlą: kiaušinius sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska.
Į kiaušinius supilkite šiltą pieną ir minkštą sviestą ir išmaišykite. Į mišinį dalimis persijokite miltus ir kepimo miltelius, išminkykite tirštą tešlą be gumuliukų.
Švarią keptuvę patepkite sviestu arba augaliniu aliejumi, ant dugno išklokite pergamento apskritimą. Tada ant dugno išdėliokite obuolius, uždenkite ir pastatykite ant vidutinės kaitros
. Ant obuolių sluoksnio supilkite visą tešlą, išlyginkite ir kepkite po dangčiu ant mažiausios kaitros 20-25 min.

Tada ant pyrago viršaus uždėkite pergamentą ir uždenkite lėkšte, apverskite pyragą aukštyn kojomis
. Toliau kepkite pyragą be dangčio apie 5 minutes.

Rezultatas – minkštas saldus obuolių pyragas be orkaitės.

Tai puikus būdas pasigaminti kepinių, jei namuose neturite orkaitės arba tingite ją įkaitinti.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

