Pyragai būna įvairių formų – su įdaru ir be jo, su įvairiais įdarais, nuo mėsos iki obuolių. Tai daugialypė ir universali miltinių gaminių rūšis, atkeliavusi pas mus iš senovės
. Šiandien vertinamas sultingas pyragas, kuriame tešla yra ne mažiau svarbi nei įdaras. Tačiau taip buvo ne visada. Senovėje tešla nebuvo valgoma pyrago dalis. Ji tarnavo kaip indas maistui gabenti dideliais atstumais. Ant pyrago buvo sukurtos net specialios rankenos, kad būtų lengviau nešti įdarą
. Tešlą valgydavo tik vargšai. Iš čia ir kilo frazė: „Atnešti į rankinuką.”
Papasakosime, kaip paruošti gardų desertinį ananasų pyragą.
Ananasų pyrago ingredientai:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- cukraus – 200 g;
- druskos – žiupsnelis;
- vanilino – 1,5 g;
- sviesto – 75 g;
- grietinė – 150 g;
- rauginimo medžiaga – 10 g;
- miltai – 240 g;
- konservuotų ananasų – 350 g.
Ananasų pyrago paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite druską, suberkite granuliuotą cukrų ir vanilinį cukrų, 3 min. plakite mikseriu. Ištirpinkite sviestą ir supilkite į kiaušinių mišinį su grietine, dar kartą išplakite iki vientisos
masės. Į mišinį persijokite miltus ir kepimo miltelius, išminkykite tešlą mikseriu nedideliu greičiu. Supjaustykite konservuotus ananasus ir sudėkite juos į tešlą, išmaišykite mentele
. Kepimo indą išklokite kepimo pergamentu, supilkite į jį tešlą ir išlyginkite paviršių.

Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35 minutes.

Iškepus pyragui verta leisti jam šiek tiek atvėsti ir tik tada išimti iš formos. Pyragą galite apibarstyti cukraus pudra.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

