Jums reikia ko nors ryškaus, aromatingo, įsimintino šventiniam stalui, bet kartu lengvai paruošiamo? Tuomet šis uragano vyniotinio receptas kaip tik jums. Jo privalumas – įdaras gali būti visiškai bet koks. Svarbiausia – truputis kantrybės, nes paruošimo procesas nesudėtingas, bet šiek tiek su glajumi. Tačiau juos įveikti nesunku. Tačiau koks tada gaunamas rezultatas – visi svečiai bus sužavėti. Tikras kulinarinis šedevras.
Jam paruošti produktus reikia imti griežtai pagal sąrašą ir paisant nurodyto kiekio, kad vyniotinis neperdžiūtų.
Štai sąrašas:
- 4 kiaušiniai (dideli);
- cukraus – 70 g;
- pieno – 60 ml;
- sviesto (augalinio arba lydyto sviesto) – 45 ml;
- miltai – 75 g;
- kakavos – 1,5 valgomojo šaukšto. litras;
- verdančio vandens – 1,5 valg;
- druskos – žiupsnelis.
Įdarui: uogienė, saldi varškė, grietinėlė su cukrumi.
Jei naudosite sviestą – jį reikia ištirpinti iki karščio. Jei imsite augalinį sviestą – jį pašildykite. Į karštą sviestą įberkite miltus, išmaišykite – gausite vientisą masę.

Į šį pagrindą įpilkite pieno, pusę cukraus, trynius (baltymus atskirkite iš anksto), galite įdėti šiek tiek vanilės. Viską sumaišykite mikseriu arba plaktuvu iki vientisos masės. Kol kas palikite į šalį.

Dabar išplakite baltymus su druska. Palaipsniui, dalimis, supilkite likusį cukrų ir išplakite iki tirštų tirštų putų.

Baltymų masę sumaišykite su trynių mase – atsargiai, be staigių judesių. Gautą tešlą mintyse padalykite per pusę. Į vieną dalį įpilkite kakavos ir verdančio vandens mišinį. Kad rezultatai būtų geresni, geriau iš anksto atskiesti kakavą karštu vandeniu iki vientisos košės, o tada ją supilti į tešlą – taip ji išeis be krešulių.

Kepimo skardą (maždaug 35×25 cm) išklokite popieriumi. Pirmiausia supilkite šviesiąją tešlos dalį.

Tada supilkite tamsesnę tešlos dalį. Paimkite peilį aštriu galu ir pradėkite daryti raštus: gyvatėles, kilpas, zigzagus – geriausia ištisai. Iš pradžių vienoje pusėje, paskui kitoje.


Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes. Kai biskvitas bus paruoštas, išimkite jį, apverskite plutą ant popieriaus ir iš karto, kol dar šiltas, atsargiai susukite ritinėlį – per daug nespausdami. Palikite atvėsti, kol šiek tiek sušils.


Visiškai neišvyniokite. Patepkite įdaru – uogiene, saldžia varške, varškės kremu arba plakta grietinėle su cukrumi. Vėl susukite jau su įdaru ir palikite atvėsti bent valandą. Atvėsusį supjaustykite griežinėliais. Kiekvienas gabalėlis – su unikaliu raštu. Skanėstas paruoštas, mėgaukitės.


Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

