Keksiukų istorija
siekia
kelis šimtmečius
. Pirmieji keksiukai buvo paruošti senovės Romoje. Tuo metu jos buvo vadinamos alipterijomis ir buvo gaminamos iš miežinės košės, granatų sėklų, riešutų ir sultenių. Kai kuriose šalyse keksiukai turi savo pavadinimus ir gaminimo ypatumus
, pavyzdžiui, Anglijoje keksiukai yra tirštesni ir sunkesni, o Jungtinėse Amerikos Valstijose – lengvi ir erdvūs. Keksiukai greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje dėl savo skonio ir paprasto paruošimo. Šiandien yra daugybė keksiukų receptų, kurie patenkins kiekvieną skonį. Be klasikinių keksiukų, sukurta ir keksiukų, kurie šiek tiek skiriasi nuo originalo.
Iškepkime klasikinių keksiukų su sultenėmis
.
Sudedamosios dalys: 1:
- Miltai – 250 g;
- cukraus – 200 g;
- raugas – 2 šaukšteliai;
- kiaušinis – vnt;
- pieno – 180 ml;
- augalinis aliejus – 100 ml;
- sultenių – 120 g;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- druskos – žiupsnelis.
Keksiukų su sultenėmis paruošimas:
Į dubenį supilkite pieną ir augalinį aliejų, įmuškite kiaušinį, išmaišykite. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, milteliniu cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi
. Į birius produktus supilkite skystus produktus ir išminkykite tirštą, standžią tešlą
.
Tešla
pripildykite formeles ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 25 min.

Paruošimą galima patikrinti mediniu iešmeliu.

Palikite keksiukus visiškai atvėsti, tada išimkite juos iš formelių.

Prieš patiekiant keksiukus rekomenduojama apibarstyti cukraus pudra.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

