Blynai pasaulio kulinarinėje kultūroje atsirado maždaug VIII mūsų eros amžiuje. Juos kepė įvairių tautų atstovai. Dažniausiai, minėdami blynus, jie prisimena rytų slavus. Tiesa ta, kad slavai blynus iškėlė į tikrą kultą. Ši tauta sugalvojo blynais paremtą šventę – Maslenicą.
Dabar dauguma
žmonių
į Maslenicą žiūri skeptiškai
.
Pagrindinė blynų kepimo tradicija išlieka. Tačiau kitos tradicijos, pavyzdžiui, laužų deginimas, išnyksta
. Kiekvienas kepėjas per Užgavėnes stengiasi nustebinti savo firminiu blynų receptu. Dauguma šių receptų yra panašūs
. Papasakosime apie blynų nalistniki receptą.
Blynų nalistniki tešlos ingredientai:
- Pienas – 700 ml;
- kiaušiniai – 5 vnt;
- druskos – 1 šaukštelis;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- krakmolo – 1 valgomasis šaukštas;
- miltai – 250 g;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai.
Įdarui skirti ingredientai:
- Varškė – 700 g;
- cukraus – 150 g;
- kiaušinis – vnt;
- vanilinio cukraus – žiupsnelis;
- sultenių – sauja.
Nalistnikų blynų paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite druską, cukrų ir krakmolą, išmaišykite. Į kiaušinių mišinį persijokite ½ miltų ir išmaišykite iki tirštos tešlos
. 350 ml pieno supilkite į tešlą ir toliau maišykite. Į tešlą persijokite likusius miltus, supilkite pieną ir sumaišykite ingredientus
. Į tešlą supilkite augalinį aliejų, išmaišykite ir palikite 15 minučių. Reikia įkaitinti keptuvę, patepti ją augaliniu aliejumi
. Kepkite blynus iš abiejų pusių, kol taps auksiniai, kiekvieną dėkite į atskirą plokščią indą. Kai blyneliai atvės, galite juos sudėti į vieną krūvą.
Įdarui: į varškę supilkite cukrų ir vanilinį cukrų, sultenes. Į įdarą įmuškite kiaušinius, išmaišykite iki vientisos masės.
Blynų krūvelę supjaustykite į 4 vienodus trikampius
.
Į kiekvieną trikampį dėkite įdaro, suvyniokite jį į vamzdelį, kraštus užlenkite į vidų.
Keptuvę ištepkite sviestu, ant dugno dėkite blyną. Sluoksniais išdėliokite blynų ritinėlius su įdaru. Kiekvieną sluoksnį patepkite sviestu.
Paskutinį nalistnikų sluoksnį uždenkite blynu, viršų uždenkite folija.
Kepkite 130 laipsnių orkaitėje 30-40 minučių.
Rezultatas – kvapnūs, sultingi blynai su varškės įdaru.
Šių blynų užtenka ilgam laikui, nes visada gaunasi daug suktinukų.