Napoleono tortas – vienas sėkmingiausių šių laikų konditerijos gaminių. Sunku įsivaizduoti restoraną be šio deserto. Yra dvi pyrago „Napoleonas” kilmės versijos. Viena jų teigia, kad pirmą kartą jis buvo paruoštas 1912 m. Maskvoje pergalės prieš Napoleoną Bonapartą šimtmečio proga. Tuomet tai buvo ne saldus sluoksniuotos tešlos pyragas, o „Napoleono pyragas” su grybais arba malta mėsa viduje.
Kita versija teigia, kad saldusis „Napoleonas” buvo sukurtas Prancūzijoje 1850-aisiais. Konditeriai panaudojo tuo metu populiarią sluoksniuotą tešlą ir suteikė pyragui Napoleono trikampį primenančią formą. Ilgainiui deserto forma pasikeitė, tačiau pavadinimas išliko.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 500 g;
- druskos – žiupsnelis;
- sviesto – 300 g;
- tryniai – 4 vnt;
- grietinė – 130 g.
Baltymų suflė ingredientai:
- Kiaušinių baltymai – 4 vnt;
- cukraus – 200 g;
- kukurūzų krakmolas – 100 g;
- vyšnios – 500 g.
Kremo ingredientai:
- cukrus – 200 g;
- miltai – 1,5 valg;
- kukurūzų krakmolo – 1,5 valgomojo šaukšto;
- pieno – 500 ml;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- sviestas – 300 g.
Pyrago „Napoleonas” paruošimas:
Į tešlą persijokite miltus, įberkite druskos ir įtrinkite šaltą sviestą. Sviestą ir miltus sutrinkite į kreminius trupinius
. Sumaišykite trynius su grietine ir supilkite į kreminius trupinius. Tešlą greitai išminkykite iš pradžių šaukštu, paskui rankomis
. Tešlą suvyniokite į celofaną ir palikite šaldytuve 8 valandoms.
Baltymų suflė baltymus išplakite mikseriu, į baltųjų masę pamažu supilkite cukrų. Baltymai turi būti išplakti iki stovinčių viršūnių, tada į juos galima supilti krakmolą ir išmaišyti mentele.
Tešlą padalykite į 6 lygias dalis. Vieną iš tešlos dalių iškočiokite ant pergamento tokio pat dydžio kaip kepimo skardos.
Ant tešlos dėkite ⅓ suflė ir tolygiai paskirstykite
.
Ant suflė pabarstykite ⅓ vyšnių. Panašiai iškočiokite antrąjį tešlos sluoksnį, užklokite suflė su vyšniomis
. Pyrago viršų subadykite šakute, kepkite 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių. Panašiai sukurkite ir kitus pyragaičius, iškart po kepimo išimkite iš formos.
Kremui cukrų sumaišykite su krakmolu ir miltais, supilkite pieną. Į mišinį supilkite vanilinį cukrų, virkite ant vidutinės ugnies, kol sutirštės. Kai sutirštės, kremą virkite 30 sekundžių.
Kremo
pagrindą
sudėkite į sviestą ir išplakite iki vientisos masės. Kiekvieną tortą aptepkite kremu, tada surinkite tortą. Sieneles ir viršų patepkite kremu.
Palikite tortą šaldytuve 8 valandoms.
„Napoleoną” galite papuošti dražė, vyšniomis ir likusiu kremu.