Rassolnik – tradicinis rytų slavų virtuvės patiekalas.
Pirmieji rassolniki buvo ruošiami sūrymo pagrindu, o jų sudėtyje buvo įvairių grūdų, daržovių ir mėsos. Laikui bėgant rassolnik receptas šiek tiek keitėsi
. Kiekviena šeima turi savų šio patiekalo gaminimo ypatumų. Kas sriuboje išlieka nepakitę, tai raugintų agurkų ir sūrymo priedas, suteikiantis rassolnik būdingą skonį.
Šiandien rassolnik yra vienas populiariausių pirmųjų patiekalų
.
Jis ruošiamas ir namuose, ir restoranuose.
Sudedamosios dalys:
- Vanduo – 1,5 litro;
- Kiaulienos troškinys – 400 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Morkos – 1 vnt;
- Bulvės – 4 vnt;
- Sūdyti agurkai – 4 vnt;
- Augalinis aliejus – 4 šaukštai;
- Druska – ⅓ šaukštelio;
- Cukrus – ½ šaukštelio;
- Agurkų sūrymas – 170 ml;
- krapai – ryšulėlis;
- grietinė – 100 g;
- Miltai – 2 valg.
Rassolnik paruošimas:
Iš anksto puode išvirkite kiaulienos ragu. Smulkiai supjaustykite svogūną, šiek tiek didesniais gabalėliais supjaustykite nuluptas bulves
, stambia tarka sutarkuokite morkas, supjaustykite nedidelį šiaudelinį agurką. Keptuvėje augaliniame aliejuje apkepkite svogūnus, supilkite į juos cukrų
. Į minkštus svogūnus sudėkite morkas, druską ir išmaišykite. Į sultinį prie raugo sudėkite kepsnį, bulves ir marinuotus agurkus
. Sriubą užvirinkite, tada virkite po dangčiu ant silpnos ugnies 10 minučių. Sūrymą supilkite į dubenį su grietine, suberkite miltus ir išmaišykite
. Sūrymą supilkite į sriubą, vėl užvirinkite ir išmaišykite. Dar minutę pavirkite sriubą po dangčiu ir palikite 5-7 minutes atvėsti.
Prieš patiekiant rassolnik reikia papuošti smulkintais krapais. Taip pagaminamas sotus ir skanus lenkiškas rassolnik.