Kiekviena šeimininkė turi savo sėkmingiausią ir mėgstamiausią raugintų kopūstų receptą. Dalijuosi savąja ir atskirai noriu pažymėti, kad rauginu kopūstus augančio mėnulio bet kurią moters dieną – trečiadienį, penktadienį arba šeštadienį. Taip raugina mano mama, bet mano močiutė raugino kopūstus bet kurią savaitę, kurioje yra raidė „p”. Kitaip tariant, kopūstų nereikėtų rauginti tik pirmadienį.
Jam pagaminti reikės tokių ingredientų:
- kopūstų, 1 kg;
- morkų, 1 vnt;
- virinto vandens, 1 litras;
- druskos, 1 valgomasis šaukštas.
Virimo procesas
1 kg kopūstų imu tik 1 morką, šis santykis laikomas pačiu geriausiu. Jei paėmėte 2 kg kopūstų, tuomet imkite 2 vidutinio dydžio morkas. Kopūstus
plonai susmulkinkite, morkas sutarkuokite stambia tarka
. Sumaišykite kopūstus, morkas, krapų sėklas pagal skonį.
Kopūstus sudėkite, bet netampykite į stiklainius arba didelį indą.
Marinatui sumaišykite virintą vandenį su druska ir užpilkite kopūstus
. 5 – 6 dienas palikite patalpoje ir kasdien patroškinkite, kad kartu su anglies dioksidu išeitų kartumas.
Išdėliokite kopūstus stiklainiuose, patroškinkite
.
Į kiekvieną stiklainį įpilkite po 2 valgomuosius šaukštus cukraus ir supilkite sūrymą
. Kopūstus padėkite į rūsį arba šaldytuvą porai dienų.
Tokie kopūstai labai tinka troškinti ir kaip įdaras pyragams ir pyragėliams, koldūnams.