Kavos putėsių istorija prasideda Europoje, kur XX a. pradžioje jie tapo populiariu desertu. Tiksli šio patiekalo kilmė nežinoma, tačiau manoma, kad jį sukūrė prancūzų konditeriai, kurie norėjo sukurti erdvų ir švelnų desertą, kurio pagrindą sudarytų kava.
Iš pradžių kavos putėsiai buvo plaktas pasaldintos kavos, kiaušinių baltymų ir želatinos mišinys
.
Laikui bėgant receptas keitėsi ir tobulėjo, atsirasdavo naujų variantų, kuriuose buvo naudojami skirtingi ingredientai, pavyzdžiui, šokoladas, likeris ar vanilė.
Šiandien kavos putėsiai tebėra populiarus desertas daugelyje pasaulio šalių. Jį galima patiekti kaip atskirą patiekalą arba naudoti kaip pyragų ir pyragaičių įdarą.
Sudedamosios dalys:
- Sudedamosios dalys: Kava – 4 valg;
- cukraus – 120 g;
- Vanduo – 140 ml;
- Plakta grietinėlė 33-36 % – 400 ml;
- kondensuotas pienas – 80 ml;
- Sausainiai – 3 vnt.
Kavos putėsių paruošimas:
Sumaišykite kavą su cukrumi, supilkite į mišinį šaltą vandenį, gerai išmaišykite. Kavos mišinį mikseriu suplakite iki purumo
. Atskirai suplakite plaktą grietinėlę, supilkite kondensuotą pieną. Toliau plakite mišinį, kol sutirštės ir susidarys lengvos bei tvirtos viršūnėlės
. Į grietinėlės mišinį supilkite kavos mišinį ir maišykite, kol komponentai visiškai susijungs. Sudėkite putėsius į konditerinį maišelį ir išpilstykite į serviravimo stiklines
. Ant kavos putėsių sutrupinkite sausainius
.
Trupinius užpilkite likusiais putėsiais.
Desertą galima papuošti šokolado drožlėmis. Tai paprastas, bet saldus desertas prie arbatos.