Kreminės sriubos atsirado Prancūzijoje, kur jų istorija siekia kelis šimtmečius. Iš pradžių kreminės sriubos buvo prieinamos tik kilmingiesiems ir buvo gaminamos iš brangių ir retų ingredientų. Ilgainiui grietinėlės sriubos išpopuliarėjo kitose Europos šalyse, o vėliau ir visame pasaulyje. Grietinėlės sriubos
ruošiamos mėsos arba daržovių sultinio pagrindu, į kurį pridedama grietinėlės arba pieno. Sriubos ingredientai verdami, kol paruošti, tada sutrinami į tyrę ir įpilama grietinėlės arba pieno. Sriuba dar kurį laiką verdama, kad visi komponentai susijungtų ir atsiskleistų jos skonis
. Yra daugybė grietininių sriubų receptų, kurie skiriasi ingredientais ir paruošimo būdais. Tačiau visos jos yra švelnios kreminės konsistencijos ir malonaus skonio.
Sudedamosios dalys: 1:
- bulvės – 4 vnt;
- svogūnas – 2 vnt;
- česnakas – skiltelė;
- ryžiai – valgomasis šaukštas;
- krapų – ryšulėlis;
- maltos mėsos – 150 g;
- pjaustyta krūtinėlė su svogūnais ir česnakais – 2 valgomieji šaukštai;
- druskos – ½ šaukštelio;
- duonos – 100 g;
- alyvuogių aliejaus;
- Provanso žolelių – žiupsnelis;
- 18 % grietinėlės – 100 g.
Grietinėlės sriubos paruošimas:
Nuluptas bulves supjaustykite mažais kubeliais, taip pat supjaustykite svogūną, susmulkinkite česnako skiltelę. Daržoves sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu, suberkite ryžius
. Daržoves ir ryžius užvirinkite ir virkite 10 minučių. Smulkiai supjaustykite krapus. Sudėkite krūtinėlės ir svogūnų mišinį į faršą, pasūdykite ir išmaišykite
. Į faršą supilkite susmulkintus krapus ir suformuokite nedidelius rutuliukus. Panardinamuoju maišytuvu susmulkinkite bulves ir svogūnus puode
. Sudėkite mėsos kukulius į sriubą ir virkite, kol suminkštės. Supjaustykite duoną mažais kubeliais, sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos
, apšlakstykite duoną alyvuogių aliejumi, pabarstykite Provanso žolelėmis ir 5-7 min. džiovinkite 200 °C temperatūros orkaitėje. Į sriubą supilkite grietinėlę ir virkite, kol užvirs.
Patiekdami sriubą nepamirškite įdėti duonos džiūvėsėlių. Be to, sriuba bus skanesnė, jei į ją paruošę įdėsite virtų putpelių kiaušinių.