Kulichi – tai religinės paskirties kepiniai, susiję su Velykų švente. Paprastai šią šventę švenčia įvairių šalių krikščionys.
Italijoje kulichas yra Panettone – saldi duona su migdolų ir cukraus pluta. Ji kepama ne tik per Velykas, bet ir per Kalėdas
. Be Panettone, Italijoje yra Colomba. Ši kuličų rūšis skirta specialiai Velykų šventėms. Savo pavadinimą ji gavo dėl to, kad iškepta duona atrodo kaip balandis
. Papasakosime, kaip paruošti tradicinę kulichą namuose.
Kulich ingredientai:
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- Pienas – 250 ml;
- Sviestas – 125 g;
- grietinė – 250 g;
- Cukrus – 225 g;
- Vanilinis cukrus – 2 šaukšteliai;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Sausos mielės – 8 g;
- Miltai – 700 g;
- Sultenės – 150 g.
Glajaus ingredientai:
- 1 kiaušinio baltymas;
- cukraus pudros – 200 g;
- citrinos sulčių – 1 šaukštelis.
Kulišo paruošimas:
Kiaušinius sumaišykite su pienu, supilkite į juos ištirpintą sviestą, sudėkite grietinę. Kruopščiai išmaišykite komponentus, supilkite klasikinį ir vanilinį cukrų, druską
. Į dubenį su miltais supilkite mieles, sumaišykite birius produktus. Į kiaušinių, grietinės ir pieno mišinį persijokite miltus ir mieles
. Užminkykite tirštą tešlą, įmaišykite nuplautas džiovintas rūgštynes
.
Išminkytą tešlą palikite po dangčiu ir rankšluosčiu 2,5 val.
Sumaišykite tešlą dubenyje ir vėl palikite po dangčiu valandai. Rankas patepkite augaliniu aliejumi ir ⅓ tešlos sudėkite į formeles.
Palikite tešlą formelėse 30 minučių, o tada kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Glajui išplakite kiaušinio baltymą su milteliniu cukrumi iki blizgesio
. Į glajų supilkite citrinos sultis ir toliau maišykite. Išimkite pyragėlius iš formų ir aptepkite glajumi.
Belieka pyragėlius apibarstyti specialiais įvairiaspalviais pabarstukais. Rezultatas – kvapnus ir subtilus kulišas visai šeimai.