Plokštainiai – populiari duonos rūšis, turinti šimtmečių senumo istoriją. Įvairios šalys turi savo tradicines plokštainio duoneles. Tandyr plokštainis yra nacionalinis Kaukazo, Vidurinės Azijos ir Indijos tautų patiekalas. Tradiciškai jis kepamas tandyre – molinėje ąsočio formos krosnyje.
Lavašas – iš kvietinių miltų kepamas plokštainis, paplitęs tarp Kaukazo ir Artimųjų Rytų tautų. Focaccia – itališkas kvietinis plokštainis, gaminamas iš įvairių rūšių tešlos. Tortilla – plona plokščia duona iš Ispanijos, kepta alyvuogių aliejuje su bulvėmis, kiaušiniais ir svogūnais
. Yra daugybė skirtingų plokštainio rūšių. Pasigaminkime klasikinę tortiliją namuose.
Ingredientai: 1:
- Miltai – 300 g;
- vandens – 100 ml;
- verdančio vandens – 100 ml;
- druskos – ½ šaukštelio;
- cukraus – žiupsnelis;
- žaliojo svogūno – ryšulėlis;
- sviesto – 20 g.
Plokštainio paruošimas:
Į vieną iš dalių supilkite šaltą vandenį ir šiek tiek išminkykite. Į verdantį vandenį supilkite druską ir cukrų, išmaišykite ir supilkite į antrąją miltų dalį
. Tešlą lengvai
išminkykite
ant verdančio vandens ir tada sujunkite su antruoju gabalėliu. Tešlą
minkykite
rankomis ant stalo 2-3 minutes.
Žaliuosius svogūnus smulkiai supjaustykite. Padalykite tešlą į 3 dalis, kiekvieną dalį iškočiokite į ploną apskritimą.
Apibarstykite plokštainio viršų svogūnais ir kiekvieną suvyniokite į ritinėlį.

Visus ritinėlius susukite į sraiges.

Kiekvieną sraigę suvyniokite į plonesnį
plokštainį. Kiekvieną plokštainį kepkite keptuvėje augaliniame aliejuje, kol paruduos.

Šiuos plokštainukus galite patiekti su bet kokia sriuba.

Plakinukai skaniausi su žaliaisiais svogūnais.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

