Mėsą žmonės pradėjo kepti gana seniai. Tikriausiai šis procesas atsirado tuo pačiu metu, kai žmonija išrado orkaitę. Indai, kuriuose buvo kepamas maistas, buvo gaminami iš molio. Tikėtina, kad indai ir krosnis turėjo didelę įtaką patiekalo skoniui
. Vis dėlto negalima teigti, kad troškiniai buvo elitinis patiekalas. Dažnai troškiniai buvo traktuojami vidutiniškai, kaip juos traktavo vargšai
. Troškinių gaminimas iš pradžių – tai likučių po vakarienės kepimas.
Vėliau virėjai pradėjo pastebėti, kad kepant tam tikrus ingredientus, gaunasi kažkas labai skanaus.
Papasakosime, kaip paruošti troškinį su malta mėsa
.
Troškinio su malta mėsa ingredientai:
- svogūnas – 2 vnt;
- pomidorai – 4 vnt;
- maltos mėsos – 500 g;
- pomidorų pasta – 3 valg;
- druskos – ½ šaukštelio;
- paprikos – ⅓ šaukštelio;
- česnakų – vnt;
- raudonėlis – ¼ šaukštelio;
- sviesto – 40 g;
- miltai – 2 valg;
- pieno – 500 ml;
- muskato riešuto – žiupsnelis;
- vermišelių – 250 g;
- sūris – 50 g.
Troškinio su malta mėsa paruošimas:
Supjaustykite svogūnus mažais kubeliais, pomidorus supjaustykite dideliais kubeliais. Keptuvėje augaliniame aliejuje apkepkite svogūnus, kol jie lengvai apskrus, sudėkite maltą mėsą
. Ant vidutinės ugnies pakepinkite maltą mėsą ir svogūnus
, į
ingredientus
įberkite
druskos, paprikos ir raudonėlio. Česnako skiltelę išspauskite per presą ir sudėkite į maltą mėsą, išmaišykite
. Į maltą mėsą sudėkite pomidorų pastą ir troškinkite apie 5 min. Tada į maltą mėsą sudėkite pomidorus, išmaišykite ir kepkite 3 minutes.
Į maltinukus įpilkite šiek tiek vandens ir porą minučių pavirkite mišinį ant vidutinės ugnies. Tada puode ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus
, sumaišykite sviestą ir miltus, supilkite į puodą pieną, įberkite druskos ir muskato riešuto.
Kepimo indą ištepkite sviestu ir supilkite ⅓
padažo.
Ant padažo sudėkite vermišelius, tada sudėkite keptą maltą mėsą.
Ant maltos mėsos sluoksnio užpilkite padažą, pabarstykite vermišelius. Veiksmus pakartokite su kitais sluoksniais. Padažą supilkite ant troškinio viršaus.
Sutarkuokite sūrį stambia tarka ir pabarstykite ant viršaus. Uždenkite apkepą folija ir siųskite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę pusvalandžiui
. Tada nuimkite foliją nuo apkepo ir palikite jį orkaitėje dar 10 minučių.
Gausite sultingą ir sotų apkepą, panašų į lazaniją
.
Šis vakarienės variantas paįvairins jūsų mitybą.