„Kulichi” yra labai skanus saldus pyragas, be to, sezoninis. Įdomus faktas apie kuličius yra tai, kad jų ruošimas buvo tikras sakramentas
. Tikima, kad prieš Velykas būtina puikiai sutvarkyti namus. Visa šeima turi išsimaudyti, o švarųjį ketvirtadienį eiti į bažnyčią pašventinti druskos, vandens ir kulichų. Kulichai buvo kepami švarųjį ketvirtadienį arba šeštadienį
. Kepimui buvo naudojamos specialios formos iš alavo arba medžio. Šios formos buvo kiekvienoje šeimoje ir buvo paveldimos iš motinos dukrai
. Išsikepkime minkštus ir kvapnius kuličius patys.
Sudedamosios dalys: 1:
- Šiltas pienas – 200 ml;
- cukraus – 110 g;
- mielės – 2 šaukštai;
- kiaušiniai – 3 vnt;
- kiaušinio baltymas – vnt;
- sviesto – 150 g;
- druskos – žiupsnelis;
- vanilino – žiupsnelis;
- džiovintos apelsinų žievelės – 1 šaukštelis;
- galima sutarkuoti šviežią apelsino žievelę.
- miltai – 600 g;
- cukruotų vaisių – 100 g;
- kiaušinio trynys – vnt.
Kuličių paruošimas:
Į dubenį su šiltu pienu supilti 10 g cukraus ir mieles, išmaišyti ir palikti 5 min. po maistine plėvele
. Į atskirą indą įmušti tris kiaušinius, sudėti baltymus ir cukrų, kelias minutes plakti iki purios baltos masės.
Gautą oparą
suplakti
plaktuvu ir į ją sudėti plaktus kiaušinius su cukrumi, išmaišyti. Supilkite masę į didesnį dubenį
. Ištirpinkite sviestą ir supilkite jį į opara ir plaktų kiaušinių masę, įberkite druskos, vanilės ir apelsino žievelės, išmaišykite. Į mišinį dalimis suberkite miltus ir suminkykite tirštą tešlą
. Tešlą laikykite šiltai po maistine plėvele, kol ji padvigubės. Išminkykite tešlą, sudėkite cukruotus vaisius ir išmaišykite.

Palikite tešlą po maistine plėvele dar 20 minučių, tada dar kartą išminkykite. Padalykite tešlą į dvi lygias dalis ir kiekvieną jų sudėkite į kepimo formą.

Pripildykite formą maždaug iki pusės.
Palikite tešlą formose po celofanu ir rankšluosčiu 20 minučių.
Tada aptepkite kukulaičių viršų kiaušinio trynio ir pieno mišiniu
. 30 minučių kepkite kukulaičius 180 laipsnių temperatūroje
.


Iškepus galima patikrinti mediniu iešmeliu. Jis turi išlįsti sausas.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

