Pirmosios salotos atsirado Senovės Romoje, jos nebuvo panašios į mums įprastus patiekalus. Į salotas buvo dedami virti arba žali endivijos – cikorijų rūšies – lapai, kurie buvo pagardinami actu, medumi ir druska.
Viduramžiais salotos buvo laikomos žemesniųjų klasių maistu
.
Tačiau Renesanso laikotarpiu požiūris į jas pasikeitė. Tada salotos pradėtos ruošti iš žolelių, daržovių ir vaisių, į jas pridėta sūrio, mėsos ir užpilta acto, alyvuogių aliejaus ir druskos mišiniu.
Salotos tapo modernios tik XIX a., kai į jas pradėta dėti virtų daržovių, taip pat burokėlių ir šakninių petražolių
.
Tada atsirado ir majonezo padažų. Paruoškime modernias salotas, kilusias iš Šveicarijos.
Šveicariškų salotų ingredientai:
- marinuoti agurkai – 200 g;
- virtos dešros – 200 g;
- sūris – 100 g;
- saldžioji paprika – vnt;
- petražolių – ryšulėlis;
- grietinė – 2 šaukštai;
- garstyčių – ⅓ šaukštelio;
- citrinos sulčių – valgomasis šaukštas;
- česnako – skiltelė;
- itališkų žolelių – ½ šaukštelio.
Šveicariškų salotų paruošimas:
Supjaustykite marinuotus agurkus ir virtą dešrą plonomis juostelėmis. Panašiai kaip agurkus ir dešrą supjaustykite sūrį, viską sumaišykite dubenyje
. Išvalytas nuo vidaus paprikas supjaustykite pusžiedžiais. Smulkiai sukapokite petražoles ir kartu su paprikomis sudėkite į salotas
. Padažui grietinėje sumaišykite garstyčias ir citrinos sultis, supilkite itališkas žoleles, įtrinkite česnako skiltelę, išmaišykite. Padažą supilkite į salotas, gerai išmaišykite.

Rezultatas – gardžios šveicariškos salotos.

Grietinę salotose galima pakeisti, pavyzdžiui, graikišku jogurtu.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

